Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a binecuvântat comunitatea din Leșu

de | aug. 21, 2022

În Duminica a 10-a după Rusalii (a vindecării lunaticului), 21 august 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din localitatea Leșu, județul Bistrița-Năsăud. La intrarea în sat, conform tradiției, ierarhul a fost întâmpinat cu o caleașcă și de călăreți îmbrăcați în costume tradiționale.

Cu prilejul vizitei pastorale, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a binecuvântat lucrările de restaurare efectuate la exteriorul bisericii Parohiei Leșu II, cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. De asemenea, ierarhul a sfințit Altarul de vară și troița din proximitatea lăcașului de cult.

În continuare, la Altarul de vară, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Ioan Mihăilă și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat că „Evanghelia de astăzi ne învață că pentru orice lucru bun din viața noastră este necesar să ne apropiem de Domnul”. De asemenea, la finalul Liturghiei, ierarhul a amintit și de faptul că această zi este „Duminica migranților români”, făcând referire la mesajul Părintelui Patriarh Daniel adresat cu acest prilej: Românii migranți în diferite zone ale lumii sunt chemaţi să prețuiască și să cultive rugăciunea: Mesajul Patriarhului Daniel

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Gheorghe Pop și Maria Avram. La chinonic, tinerele Adriana Petrehuș, Adelina Avram și Ionela Dragotă au interpretat pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Mihăilă a mulțumit PS Părinte Benedict si tuturor celor prezenți la sărbătoarea satului, iar ierarhului i-a dăruit o icoană cu Sfântul Cuvios Benedict de Nursia.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Ioan Mihăilă. Primarului comunei Leșu, Sorin Avram, și fostului primar, Ioan Pop, le-a acordat Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar prim-epitropului Emil Bîgiu i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”. De asemenea, diplome de aleasă cinstire le-a acordat membrilor Consiliului și Comitetului parohial și altor binefăcători.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale și centrale, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Scurt istoric

Parohia Leșu II a fost înființată în anul 1997, însă zidirea bisericii a început mai devreme, în anul 1994. La data de 1 ianuarie 1999 s-a săvârșit prima Sfântă Liturghie în biserica nouă, cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Lăcașul de cult a fost târnosit la data de 25 iunie 2000, de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

În anul 2011, la cârma Parohiei Leşu II a fost instalat preotul Ioan Mihăilă. În anul 2017, sub coordonarea acestuia, a început un amplu proces de renovare a lăcaşului de cult. Lucrările au fost realizate de meşteri locali şi s-au efectuat după un proiect redactat de arhitectul Octavian Făgărăşan din Bistriţa.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...