Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a hirotonit un diacon pe seama Centrului Eparhial

de | apr. 11, 2020 | Actualitatea religioasă

În Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie la Capela Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, în sobor restrâns de preoți și diaconi.

În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Sergiu-Iustin Pop, pe seama Centrului Eparhial.

De asemenea, ierarhul s-a rugat pentru odihna sufletelor celor trecuți la Domnul. Totodată, a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii pandemii.

La final, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, subliniind faptul că „creștinii sunt popor al Învierii”, iar Sâmbăta lui Lazăr este „avanpremiera Paștilor”.

„La rugăciunea Antifonului al treilea, de la Sfânta Liturghie, cerem ca în veacul acesta să ne dea Domnul cunoștința adevărului Său, adică să înțelegem cine este Dumnezeu pentru noi, cine suntem noi în fața Lui, pentru ce suntem în această lume, încotro suntem chemați să mergem; Adevărul, cunoștința adevărului, iar în cea viitoare – viață veșnică. Aceasta este învierea înainte de Înviere. […] Cine crede și ascultă de cuvântul Lui nu va muri în veac. De aceea, creștinii sunt popor al Învierii. Sfântul Serafim de Sarov îi saluta pe cei care veneau la el așa: Hristos a înviat, bucuria mea, bucuria noastră! Nu se temea de moarte. Așadar, Sâmbăta lui Lazăr este avanpremiera Paștilor, este o zi de Paști, pentru că Lazăr, prietenul Domnului, a fost readus la viață, încredințându-ne dinainte de puterea Domnului Hristos asupra morții și asupra vieții.”, a spus PS Benedict.

Slujba a fost săvârșită cu ușile închise, fără accesul credincioșilor, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Mai multe fotografii AICI  

Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

În Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 11 aprilie 2020

 

Ultimele articole

Lansări de carte, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Lansări de carte, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Două cărți dedicate Protopopului Martir Aurel Munteanu și una de istoriografie bisericească vor fi lansate joi la Muzeul Mitropoliei Clujului. Titlurile dedicate protopopului martir sunt apărute la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului: „Protopopul Aurel...

Semnul Sfintei Cruci

Semnul Sfintei Cruci

Semnul Sfintei Cruci este cel mai frecvent act liturgic creștin, atât în ceea ce privește cultul divin public, cât și cel particular. Toți creștinii botezați, clerici și mireni, au dreptul și datoria de a se însemna cu semnul Crucii. De asemenea, trebuie menționat și...

Sfințirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Boteni

Sfințirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Boteni

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat sâmbătă, 18 septembrie 2021, credincioșii din localitatea Boteni, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 8:30,...