Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, în mijlocul obștii Mănăstirii Rebra-Parva

de | apr. 5, 2020

În Duminica a V-a din Postul Mare (a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca), 5 aprilie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a liturghisit și a predicat la Mănăstirea Rebra-Parva, județul Bistrița-Năsăud.

Cu acest prilej, în paraclisul mănăstirii, cu hramul „Sfântul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul”, Preasfințitul Părinte Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, în prezența starețului Chiril Zăgrean și a viețuitorilor așezământului monahal, cu respectarea regulilor impuse de autorităţi, respectiv săvârşirea slujbei fără prezenţa credincioşilor, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. Totodată, a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii.

De asemenea, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a făcut un îndemn la rugăciune și la slujirea aproapelui. „Dumnezeu ne cheamă la slujire! Să ne plecăm genunchii pentru aproapele.”

„Uneori ni se pare că ar trebui să fim activiști, să facem cât mai mult, să căutăm, să ne mișcăm; dar e foarte important înainte de a face toate aceste lucruri, să îngenunchem, pentru că de acolo ne vine puterea, de acolo ne vine râvna și de acolo ne vine și siguranța pentru lucrarea pe care Dumnezeu ne cheamă să o facem. Fiecare-n parte, în aceste zile, suntem chemați la această slujire, și aș zice, concluzionând, că mai mult decât a-I cere lui Hristos să ne așeze în siguranță, zic și subliniez acest cuvânt  – în siguranță – în spatele zidurilor de-a stânga și de-a dreapta, să-I cerem Lui să ne dea putere de-a ne risca propria noastră sănătate, propria noastră siguranță, de dragul celuilalt.”

Amintind de versetul 25, capitolul 16, din Evanghelia după Matei, ierarhul a spus: „cine va dori să-și mântuiască sufletul, adică să se salveze pe sine singur, îl va pierde, iar cine îl va pierde pentru Hristos și pentru Evanghelie, acela îl va câștiga. Socotesc că acesta este mesajul de încurajare pe care Biserica ni-l pune astăzi în față în aceste momente deosebite. Ne străduim și noi preoții să fim împreună cu dumneavoastră, să vă pomenim în rugăciunile noastre, să-i pomenim pe toți cei care se implică, pe medici, pe jandarmi, pe polițiști, pe toate instituțiile care ne ajută să trecem prin această încercare cu bine.”

„Noi când îngenunchem în Sfânta Liturghie, ne rugăm ca Duhul Sfânt să vină peste Daruri, dar mai înainte de a veni peste Daruri, să vină peste tot poporul lui Dumnezeu. Avem această nădejde că harul lui Dumnezeu s-a pogorât și astăzi peste noi, cei care am slujit Sfânta Liturghie, dar s-a pogorât și peste dumneavoastră, cei care ați fost acasă și ați fost în comuniune cu noi. Durerea dumneavoastră este și durerea noastră, pentru că de acum bisericile noastre sunt goale. Dar, încă o dată zic, e mare nevoie să trăim aceste vremuri cu dor după Domnul Hristos, în așa fel încât, atunci când va fi posibil să ne reîntoarcem în bisericile noastre, să-I spunem și noi asemenea Domnului, cum El a zis către ucenici: cu dor am dorit să mănânc acest Paște cu Tine, Hristoase!”, a conchis PS Benedict.

În perioada 3-5 aprilie 2020, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul s-a aflat în mijlocul obștii monahale. Astfel, vineri seara, 3 aprilie, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (slujba Imnului Acatist). Sâmbătă dimineața, 4 aprilie, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba pomenirii morților, iar seara a oficiat slujba Privegherii.

 

Istoricul mănăstirii

Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru si Pavel” din Țara Năsăudului, situată între localitățiile Rebra și Parva, a fost întemeiată în 1993, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Un an mai târziu a fost pusă piatra de temelie a noii biserici, lăcaș de rugăciune ce a fost finalizat și sfințit în anul 2009.

Paraclisul „Sfântul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul” a fost construit între anii 2017-2019, în interiorul clădirii cu utilități multiple și funcționale din cadrul mănăstirii. Pe parcursul anului 2019 a fost împodobit cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul bisericesc Sorin Efros. Clădirea mai adăpostește muzeul mănăstirii, unde sunt expuse icoane și cărți vechi din patrimoniul așezământului. Paraclisul a fost sfințit la data de 5 decembrie 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În prezent, la Mănăstirea de la Rebra-Parva viețuiesc zece monahi, în frunte cu starețul Chiril Zăgrean.

Foto credit: Iustin Pop

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Calendarul bisericesc pe anul 2025

Calendarul bisericesc pe anul 2025

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului pune la dispoziția credincioșilor 5 tipuri de calendare bisericești pe anul 2025: calendar de perete coală, calendar agendă, calendar de perete cu spirală - format A3 și A4, și calendar de birou. Calendarele bisericești,...