Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, la hramul bisericii vechi a Mănăstirii Salva

de | iun. 24, 2020 | Actualitatea religioasă

Miercuri, 24 iunie 2020, la sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele), Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Salva, Protopopiatul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului bisericii vechi a așezământului monahal.

De la ora 10:00, în biserica mare a mănăstirii, Preasfințitul Părinte Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului.

După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură.

„Nu mai este timp pentru rău, pentru răutățile care se întâmplă în lumea aceasta! Dumnezeu a îngăduit vremuri dificile, așa cum nu ne-am imaginat niciunul dintre noi. Nu e timp să ne panicăm, să ne umplem de frică, ci să ne întoarcem la Hristos! Când stai lângă Hristos, asemeni Sfântului Ioan Botezătorul, nu te mai întrebi și faci ceea ce trebuie, ce este îngăduit Lui. Dacă tot poporul din această lume ar asculta de cuvântul Său, nu s-ar mai întâmpla atâtea nenorociri. N-ar mai fi atâta sărăcie, nedreptate, boli, ură, concurență, invidie și toate celelalte pe care noi le trăim. De aceea, cuvântul Sfântului Ioan Botezătorul este mai actual ca oricând: Întoarceți-vă la Dumnezeu, pocăiți-vă! Împărăția lui Dumnezeu este în apropiere de voi! Vreți să o primiți în sufletul vostru, sau să vă continuați viața în răutățile cu care ne-am obișnuit și pe care nu le lăsăm nici în perioade dificile?”, a spus Preasfinția Sa.

La final, Episcopul-vicar Benedict a oficiat slujba parastasului de 6 luni pentru preotul Dumitru Morar, cel care a păstorit vreme de 36 de ani credincioșii din localitatea Salva.

Slujba a fost oficiată cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Istoricul mănăstirii

Mănăstirea de la Salva a fost ctitorită în 1994 cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, la dorinţa credincioşilor din zonă. La început a fost ridicată o biserică mică pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”. Biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că, în 1994, Mitropolitul Bartolomeu a pus piatra de temelie pentru ridicarea altei biserici, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, sfinţită în 2013 de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în frunte cu un sobor de ierarhi.

Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi. Aşadar, așezământul monahal are trei hramuri: „Izvorul Tămăduirii”, sărbătorit în vinerea de după Paşti, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” (24 iunie), precum şi „Sfinţii Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu”, pomeniți în calendar la data de 12 noiembrie.

Obștea mănăstirii este formată din 20 de maici, conduse de maica stareță, stavrofora Emanuela Moisa, avându-l ca duhovnic pe protosinghelul Mihai Nagy. Pe lângă programul duhovnicesc de rugăciune, călugăriţele desfășoară activităţi administrative și se îndeletnicesc cu confecţionarea de veşminte preoţeşti și pictarea icoanelor, având atelier de pictură, precum și cabinet stomatologic.

Mai multe fotografii AICI  

Miercuri, 24 iunie 2020, la sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele), Preasfințitul Părinte…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Miercuri, 24 iunie 2020

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole

Pescuirea minunată

Pescuirea minunată

Evanghelia de astăzi e bogată în sensuri și extrem de actuală. O exegeză completă ar putea face de-a dreptul subiectul unei cărți, căci episodul „pescuirii minunate” are deopotrivă valoare simbolică, teologică și dacă s-ar face o investigație atentă, de bună seamă,...

27 septembrie – Sfântul Mucenic Calistrat

27 septembrie – Sfântul Mucenic Calistrat

Sfântul Mucenic Calistrat († 304) – S-a născut în orașul Cartagina din Africa din părinți creștini. Tânărul Calistrat a intrat în armată, într-una dintre legiunile Romei, sub comanda lui Persentin, în timpul persecuțiilor împăraților Dioclețian și Maximian. Într-o...

Copii din zona Gherlei, ajutați de Biserică să meargă la școală

Copii din zona Gherlei, ajutați de Biserică să meargă la școală

În urma campaniei filantropice „Un ghiozdan echipat pentru un copil vulnerabil, o șansă la educație performantă și la un viitor mai bun”, demarată de Asociația Filantropia Ortodoxă filiala Gherla și Serviciul de Asistență Comunitară din cadrul Protopopiatului Ortodox...