Ședința administrativă a preoților din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Cluj 1 s-a desfășurat la Cluj-Napoca, vineri, 17 martie, în Biserica „Sfânta Treime”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei și a fost marcată de prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Potrivit rânduielii, ședința a fost precedată de o slujbă Te-Deum, oficiată de ierarh.

Accentul discuțiilor din cadrul ședinței a fost pus pe necesitatea ca preotul să fie, în primul rând, în activitatea pastoral misionară pe care o desfășoară, un om al cuvântului. „Cuvântul este instrumentul preotului, iar prima chemare pe care o are este cuvântul”, a afirmat PS Benedict, făcând recurs la câteva locuri din Sfânta Scriptură: alegerea diaconilor și Predica de pe Munte. „Cuvântul trebuie să fecundeze, iar ceea ce transmitem sau propovăduim să producă sete după Dumnezeu. O sete neostoită, neastâmpărată. Cuvântul să fie însoțit de generozitate, iar dacă mustrăm să o facem cu blândețe, după cuvântul Scripturii. Altfel spus, cuvântul pe care îl livrăm trebuie să fie digerat și digerabil. Putem să deținem toate ingredientele, dar să lipsească, totuși, ceva, care să nu atragă”, a mai spus PS Benedict. Ierarhul a oferit sfaturi și sugestii spre reflecție preoților prezenți, adresându-le îndemnul părintesc de a se angaja motivat și entuziast în activitatea vocațională pe care o desfășoară. Prin persoana și autoritatea preotului, credincioșii sunt chemați prin cuvânt înainte de toate să înseteze după Dumnezeu, trezind astfel conștiințe. Motorul evanghelizării constă în asumarea responsabilității misionare pe care o are preotul, responsabilitate înțeleasă ca drept și datorie în egală măsură de a ghida comunitatea spre mântuire.

În ultima parte au fost discutate chestiuni administrative și a fost prezentat noul preot paroh al Parohiei Mociu 2, în persoana lui Creța Gabriel Alexandru, în vârstă de 23 de ani, născut la Dobric, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca în 2018 și licențiat în Teologie la Cluj-Napoca, promoția 2022, în prezent masterdand al aceleiași instituții de învățământ din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Părintele Creța Gabriel Alexandru a preluat ștafeta de la părintele Grigore Toma Someșan.

La final, în calitate de amfitrion, Pr. Protopop Dan Hognogi i-a mulțumit Preasfințitului Benedict pentru prezență, dar și pentru meditația duhovnicească, etichetând întâlnirea ca fiind productivă: „Ne propunem ca aceste întâlniri de suflet să nu fie formale, ci ca ceea ce discutăm aici să se materializeze. Nu putem decât să îmi exprim bucuria de a avea în mijlocul nostru un ierarh deschis și luminat. A fost o întâlnire productivă, de bun augur, o întâlnire de suflet, care personal îmi doresc să se repete cât mai curând”, a conchis părintele protopop.