Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul şi-a sărbătorit ziua onomastică prin rugăciune

de | mart. 14, 2021 | Actualitatea religioasă

Sfântul Cuvios Benedict de Nursia, supranumit „Patriarhul monahilor din Apus”, sărbătorit duminică, 14 martie 2021, este ocrotitorul spiritual al Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Cu acest prilej, ierarhul și-a sărbătorit ziua onomastică prin rugăciune și mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate.

De la ora 10:00, în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După citirea pericopei evanghelice a Duminicii izgonirii lui Adam din Rai, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți pe tema „Istoria lui Adam, povestea mea”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.

La finalul Sfintei Liturghii, cu prilejul prăznuirii ocrotitorului spiritual al Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, preotul paroh Dan Cismaș i-a transmis ierarhului urările din partea comunității parohiale din Mănăștur, precum și a tuturor credincioșilor prezenți. Totodată, în semn de prețuire și respect, parohul  i-a oferit un aranjament floral.

Momentul festiv s-a încheiat cu un polihroniu. Apoi, ierarhul a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile, precum și tuturor celor prezenți.

Istoricul bisericii

Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, închinată Eroilor Revoluției din decembrie 1989, s-a zidit între anii 1990-2018, fiind cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în data de 6 mai 1990, de către vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Justinian Chira, prin implicarea directă a preotului Vasile Raus.

Proiectul bisericii i se datorează arhitectului Radu Spânu, purtând marca arhitecturii Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, împrumutând, totodată, și unele detalii arhitecturale ale Catedralei „Sfântul Petru” din Roma.

Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 20 ianuarie 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Biserica, de dimensiuni impresionante, se află în proces de pictare, în tehnica frescă, iar până în prezent a fost pictat Altarul. Lucrările sunt executate de o echipă de pictori coordonată de pictorul Stanislav Grecu.

Comunitatea parohială este păstorită de părintele paroh Dan Cismaș, împreună cu părinții slujitori Vasile Raus, Vasile Bancoș, Nicolae Maja și Radu Onac, avându-l alături pe diaconul Adrian Hodoroga.

Mai multe fotografii AICI

 

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...