Episcopul-vicar Benedict participă la Conferința Internațională de Spiritualitate de la Mănăstirea Bose, Italia

de | sept. 6, 2022

În perioada 6-9 septembrie 2022, la Mănăstirea Bose, Italia, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, participă la Conferința Ecumenică Internațională de Spiritualitate Ortodoxă. Manifestarea științifică, aflată la a XXVIII-a ediție, are ca țel aprofundarea sensului vocației umane, dar și a vocației creștine în Biserică și în lumea de astăzi, tema conferinței fiind „Sfântul Isaac Sirul și învățătura sa spirituală”. 

Reluat după trei ani de pauză din cauza pandemiei și a altor evenimente nefericite, congresul a debutat marți, 6 septembrie, în sala de evenimente a Mănăstirii Bose, după cum se arată pe site-ul oficial al așezământului monahal.

„Au trecut trei ani de la precedentul congres, al douăzeci și șaptelea, desfășurat în septembrie 2019. Trei ani grei pentru toată lumea, care au pus o presiune asupra lumii noastre, a Bisericilor noastre și, de asemenea, a acestei comunități care vă întâmpină cu bucurie”, a spus Sabino Chialà, gazda întâlnirii, în prelegerea inaugurală.

„Pentru tema conferinței, anul acesta ne-am încredințat unuia dintre marii dascăli ai vieții spirituale din toate timpurile: Isaac din Ninive, sau Isaac Sirul. O figură care a hrănit duhovnicește generații de creștini din toate timpurile. Un sfânt părinte care, în ciuda faptului că aparține uneia dintre cele mai vechi și mai îndepărtate Biserici geografic, a cucerit pe toată lumea, așa cum arată scrierile sale traduse în toate limbile vorbite de creștini, un caz unic. (…) De ce Isaac? Mărgăritarele pe care le vedem în scrierile sale sunt multe: învățătura lui despre smerenie, despre rugăciune, despre milostivirea nemărginită a lui Dumnezeu, de care avem cu toții nevoie neîncetat. Paginile sale despre aceste subiecte sunt un adevărat balsam pentru rănile atâtor bărbați și femei din toate timpurile”, a subliniat Sabino Chialà.

În cadrul manifestării, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, care este și conferențiar universitar doctor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susținut o prelegere pe tema milostivirii dumnezeiești în teologia Sfântului Isaac Sirul.

La conferință participă zeci de personalităţi ecleziale şi laice din lumea ortodoxă. Astfel, printre participanți se numără Mitropolitul Atenagora al Belgiei, în calitate de reprezentant al Patriarhiei Ecumenice, Episcopul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, delegatul Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, precum și alți membri ai celorlalte Biserici Ortodoxe din Grecia, Serbia, Georgia, Polonia, Albania, America etc.

Scurt istoric

Mănăstirea din Bose, situată în localitatea Magnano, din provincia Italiană Biella, întemeiată în anul 1965 de teologul Enzo Bianchi, a devenit de-a lungul timpului, prin preocupările sale spirituale, un centru al întâlnirii dintre teologi şi, cu precădere, un loc de dialog între ortodocşii de toate limbile. Anual, în prima săptămână din septembrie are loc aici un congres internaţional dedicat spiritualităţii ortodoxe la care participă mari personalităţi ale şcolilor teologice, ierarhi, preoţi, călugări şi maici, precum şi laici dornici să cunoască îndeaproape Ortodoxia, atât din perspectiva sa istorică, dar mai ales în viaţa ei contemporană. În anul 2017, la Congresul de la Bose, au fost prezenți doi patriarhi: Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, şi Preafericitul Părinte Teodor, Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi.

La ediția a XXVII-a, desfășurată în perioada 4-6 septembrie 2019, a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ca delegat al Bisericii Ortodoxe Române.

Părintele Mitropolit Andrei a susținut atunci o prelegere pe tema „Sensul speranței creștine”. Totodată, ierarhul a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat participanţilor prezenți la întâlnirea anuală. Detalii AICI

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...