Episcopul-vicar Benedict și-a aniversat ziua de naștere prin rugăciune, la Capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | feb. 13, 2022

În Duminica a 33-a după Rusalii, 13 februarie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a aniversat împlinirea vârstei de 38 de ani. Tot în această zi, ierarhul a aniversat 2 ani de la data când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în demnitatea de episcop-vicar.

Cu acest prilej, la Capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de clerici, mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra sa, dar și a Eparhiei.

Din sobor au făcut parte clerici de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, în frunte cu decanul instituției de învățământ teologic, arhimandritul prof. univ. dr. Teofil Tia, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, preotul Ioan Vesa – tatăl ierarhului (Parohia Sartăș, județul Alba), precum și alți preoți.

După citirea pericopei evanghelice, pornind de la pilda Vameșului și a Fariseului, PS Părinte Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a explicat că singurătatea se vindecă prin rugăciune.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Cvartetul Synavlia, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat un Polihroniu, cu prilejul aniversării zilei de naștere a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, iar decanul facultății, arhim. prof. Teofil Tia, i-a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântarea comunității academice. Totodată, l-a felicitat cu ocazia zilei de naștere și, în semn de prețuire și recunoștință, i-a oferit un aranjament floral.

Apoi, Preasfințitul Părinte Benedict a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile, precum și tuturor celor prezenți la Liturghie.

Scurtă biografie

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul (Valentin-Cosmin Vesa) s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, oraș Baia de Arieș, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Elena-Mărioara (dascăl de școală primară). Este cel de-al doilea copil al familiei (fratele Marius-Ioan, inginer de profesie).

Din anul 2014 este cadru universitar la catedra de Spiritualitate Ortodoxă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (2014-2016 – asistent universitar, 2016-2021 – lector universitar, iar din iulie 2021 până în prezent este conferențiar universitar). În prezent, predă și un workshop/ curs facultativ de Limbă și literatură siriacă, cu scopul de a dobândi studenții o mai bună familiarizare cu literatura patristică a acestei tradiții, analizată în context istoric și cultural-lingvistic. De asemenea, din anul 2013 este membru al Asociației Siriaciștilor din Italia.

În ziua de 13 februarie 2020, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titulatura „Bistrițeanul”, fiind hirotonit arhiereu în data de 23 februarie 2020, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Este autorul a numeroase cărți, articole și studii de specialitate (în special de cultură și spiritualitate siriacă) publicate în reviste recunoscute național și internațional.

A participat la numeroase simpozioane și conferințe duhovnicești atât în țară, cât și în străinătate. De asemenea, a susținut multe conferințe și meditații duhovnicești pentru preoți, elevi, studenți și  credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Este colaborator permanent al Revistei Renașterea, precum și al postului de Radio Renașterea.

De asemenea, este un bun cunoscător al limbilor clasice (siriacă, greacă și latină), dar şi al principalelor limbi de circulaţie internaţională (engleză, franceză și italiană).

Biografia detaliată a ierarhului poate fi consultată AICI

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...