Eroii neamului, omagiați de 1 Decembrie în toate bisericile din țară

de | nov. 28, 2019

De Ziua Naţională a României, duminică, 1 decembrie 2019, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate, precum şîn paraclisele şcolilor de teologie ortodoxă va fi oficiată slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.

Programul Zilei Naționale, la Catedrala din Cluj

La Cluj-Napoca, Ziua Națională a României va fi marcată duminică prin oficierea Sfintei Liturghii, în Catedrala Mitropolitană. Slujba va începe la ora 9.30 și va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Slujba de Te Deum va fi oficiată, în Catedrală, de la ora 12.00.

Evenimentele continuă în Piața Avram Iancu, unde, începând cu ora 12:30, va avea loc ceremonia oficială, defilarea cu tehnică militară și de intervenție și un spectacol de artificii de zi.


Ziua Națională, în Biserică

Cu privire la importanța marcării Zilei Naționale și a pomenirii eroilor în Biserică, Părintele Mitropolit Andrei, spunea următoarele:

Pentru noi sunt două valori absolute: Dumnezeu şi Patria. Din nefericire în aceste vremuri secularizate şi secularizante nu toată lumea le receptează ca atare. Imnul nostru naţional afirmă cu tărie că înaintea cortegiului sunt „preoţi, cu crucea-n frunte!/ Căci oastea e creştină”, şi, totuşi, fără discernământ, sunt voci care încearcă discreditarea Bisericii. Iar dragostea faţă de Patrie, faţă de drapel, de imn şi de însemnele oficiale, este dusă în derizoriu. Or, pentru aceste valori, a curs mult sânge, s-au dat multe jertfe. România Mare este darul lui Dumnezeu, zicea Mircea Vulcănescu, tocmai pentru jertfa şi dragostea faţă de neam a eroilor noştri.

În acest an, când se împlinesc 30 de ani de la căderea regimului comunist, ne amintim, în mod special, și de eroii revoluției:

De la Corifeii Marii Uniri până la martirii din decembrie 1989, în majoritate tineri, toţi s-au mutat în eternitate cu gânduri la vremuri mai bune. Tare bine ar fi dacă nu le-am înşela aşteptările. Dar reforma economică care se înfăptuieşte cu atâta greutate şi cu atâtea convulsii presupune mai întâi de toate o schimbare morală. Dacă vrem belşug, dacă vrem o reaşezare a lucrurilor nu trebuie neglijată reaşezarea spirituală a oamenilor, pentru că e prea multă răutate în lume. Iar, pentru a ieşi din ceaţa în care ne aflăm, avem nevoie în Biserică de suflete de apostol, iar în viaţa politică de genii de moralitate care să mărturisească dimpreună cu Avram Iancu: „Unicul dar al vieţii mele este să-mi văd naţiunea fericită”

Citește tot articolul „Dumnezeu și Patria”,  aici. Sursa Revista Renașterea, nr. 12/2016

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA