Eroii neamului, pomeniți la Mănăstirea „Înălțarea Domnului” de la Muntele Rece

de | iun. 6, 2019

Biserica Ortodoxă Română a prăznuit joi, 6 iunie 2019, Înălțarea Domnului, zi în care sunt pomeniți și eroii neamului românesc. Astfel că, în toate bisericile ortodoxe, la monumentele și în cimitirele eroilor au fost  oficiate slujbe speciale întru pomenirea lor. Eroii au fost comemorați  în această zi și la Mănăstirea clujeană Muntele Rece, care și-a serbat hramul, în prezența  Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, la altarul de vară al Mănăstirii „Înălțarea Domnului” de la Muntele Rece, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru (vezi interviul acordat cu această ocazie), consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Turda, pr. Alexandru Rus, starețul mănăstirii, protos. Arsenie Gălățan, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Viața pământească este un preludiu al vieții eterne”, vorbindu-le pelerinilor prezenți despre importanța sărbătorii şi a cinstirii eroilor neamului.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Rafael Sebastian Criste a fost hirotonit întru diacon.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La final, părintele stareț Arsenie Gălățan a mulțumit Ierarhului pentru binecuvântare și prezență în mijlocul obştii mănăstirii.

Parastas pentru Eroii Neamului

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei şi preoţii slujitori au oficiat o slujbă de parastas la Cimitirul Eroilor din apropierea mănăstirii. Alături de credincioşi au fost prezenţi veterani de război, cadre militare, autorități locale și județene, care au depus coroane şi jerbe de flori la mormintele eroilor. De asemenea, elevii Școlii Gimnaziale din Măguri-Răcătău și Muntele Rece au făcut de gardă și au depus flori la mormântul fiecărui erou.

Au rostit alocuțiuni: Înaltpreasfințitul Andrei, care a afirmat că „la Înălțarea Domnului: credem și mărturisim că eroii n-au pierit, ci trăiesc în veci”, și veteranul de război, General de brigadă (r) Constantin Mancaș, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Cluj.

La final, a avut loc defilarea gărzii de onoare formată din efective ale militarilor din cadrul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești și ai Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Ciceo-Pop” din Cluj-Napoca.

Ca în fiecare an, cu o săptămână înaintea comemorării Eroilor Neamului, militarii Regimentului 50 Rachete Antiaeriene, în colaborare cu elevii Școlii Gimnaziale Muntele Rece, au desfășurat o activitate de întreținere, plantare de flori și îngrijire a cimitirului eroilor din Al Doilea Război Mondial, căzuți pe platoul unde azi se află mănăstirea.

„Acțiunea reprezintă deja o tradiție și se înscrie în seria de manifestări premergătoare comemorării Zilei Eroilor, reprezentând un semn de recunoștința față de eroii României căzuți pe crestele munţilor din Ardeal.”, după cum a declarat căpitan Marius Liuțe, ofițer de informare și relații publice al Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești.

Istoricul Mănăstirii Muntele Rece

Mănăstirea de la Muntele Rece, cu hramul „Înălțarea Domnului”, din comuna clujeană Măguri Răcătău, a fost înființată în anul 1995, fiind ridicată pe locul numit „La eroi”, la altitudinea de 940 m, unde se găsește un cimitir al eroilor din Al Doilea Război Mondial. În urma luptelor purtate în zonă în anul 1944, aici au căzut aproximativ 250 de ostași. În cimitirul din incinta mănăstirii au fost înmormântați 36 de eroi, dintre care 19 nu au fost identificaţi.

În ultimii ani, în cadrul aşezământului monahal au fost efectuate lucrări de reabilitare, a fost amenajat un nou paraclis, iar biserica a fost pictată.

Obștea monahală este formată din patru viețuitori, aflați sub povățuirea duhovnicească a starețulului mănăstirii, părintele Arsenie Gălățan.

Mai multe fotografii AICI 

Biserica Ortodoxă Română a prăznuit joi, 6 iunie 2019, Înălțarea Domnului, zi în care sunt pomeniți și eroii neamului…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Joi, 6 iunie 2019

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...