Eroii neamului românesc, cintiți la Cluj de Ziua Europei

de | mai 9, 2016

Luni, 9 mai 2016, a fost sărbătorită la Cluj, dar și la Bistrița Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei.

Manifestările organizate cu acest prilej au debutat în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca, la ora 12:00, cu o ceremonie militară. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, prezent ca în fiecare an la toate sărbătorile naționale, a oficiat alături de alți preoți clujeni, o slujbă de Te-Deum. La finalul slujbei, ierarhul a rememorat câteva momente din istoria țării noastre, spunând că noi, cei de astăzi ar trebui să dăm dovadă de mai multă dragoste și mai mult respect față de cei ce au murit pentru țară:

Clujenii ce au participat la manifestările din Piața Avram Iancu au ţinut, alături de oficialitățile județene un moment de reculegere în memoria celor doi militari români, morţi în Afganistan. Comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general maior Ioan Manci, a spus că este un moment trist pentru militarii români, transmite Agerpres.

„Armata Română s-a pliat pe noile cerinţe din teatrul de operaţii din Afganistan şi ne-am concentrat efortul pe misiuni de consiliere, de pregătire comună a forţelor afgane şi predării atribuţiilor structurilor de securitate afgane, armatei şi poliţiei. Riscurile sunt prezente în teatrele de operaţii peste tot, iată că şi în misiuni de consiliere şi pregătire în comun există riscuri, generate de comportamentul militarilor afgani”, a menţionat Ioan Manci.

În timpul manifestărilor pe scările din faţa Catedralei Mitropolitane au fost prezentate cele 28 de steaguri ale ţărilor membre ale UE, iar elevi  ai Liceului de Muzică Sigismund Toduță, alături de Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „GEMINA” au interpretat o suită de marșuri și cântece patriotice.

Și Instituţiile din judeţul Bistriţa-Năsăud au marcat, astăzi Ziua Europei şi a Independenţei de Stat a României prin diverse manifestări organizate la Cimitirul eroilor, la Palatul Culturii şi în parcul municipal. Instituţia Prefectului judeţul Bistriţa-Năsăud, împreună cu Consiliul Judeţean, Primăria municipiului Bistriţa şi Garnizoana Bistriţa au organizat un ceremonial militar-religios pe platoul „Monumentul eorilor” din Cimitirul municipal, unde, după intonarea Imnului Naţional şi oficierea serviciului religios, a fost depusă o coroană de flori din partea oficialităţilor. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, transmite Agerpres.

Centrul Europe Direct Bistriţa a marcat Ziua Europei cu ajutorul instituţiilor de învăţământ din municipiu. În parcul municipal au avut loc activităţi sportive şi recreative cu participarea copiilor de la Grădiniţa nr.6 Bistriţa, iar la Palatul Culturii s-a vernisat o expoziţie de picturi cu tema „Europa mea”, ce aparţine elevilor de la Liceul de arte „Corneliu Baba”. Tot la palatul culturii s-a organizat şi un concurs de povestiri digitale, realizate de echipaje ale unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţ.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...