Eroii Revoluției din Decembrie 1989, comemorați la Cluj-Napoca

de | dec. 21, 2021 | Actualitatea religioasă

Eroii Revoluției din decembrie 1989 au fost comemorați marți, 21 decembrie 2021, printr-o ceremonie militară și religioasă desfășurată în Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a oficialităților locale și centrale.

În deschiderea ceremoniei, de la ora 12:00, a avut loc prezentarea onorului, salutul Drapelului de luptă și intonarea Imnului Național al României. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat o slujbă de pomenire pentru sufletele celor care s-au jertfit pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, vorbindu-le despre importanța și semnificația zilei, afirmând că Revoluția din 1989 a avut un pronunțat caracter creștin.

 

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari, oficialitățile militare și civile, alături de alți clujeni și de familiile celor decedați în urmă cu 32 de ani.

După oficiul religios, au fost depunse coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor din cimitirul unde sunt înmormântați cei 27 de martiri clujeni din decembrie 1989.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, în frunte cu Muzica militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

 

Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului – Județul Cluj, alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca, Divizia 4 Infanterie „Gemina” și Asociațiile de Revoluționari din Cluj-Napoca.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole

Duminica a V-a după Paști (a Samarinencii)

Duminica a V-a după Paști (a Samarinencii)

Ev. Ioan 4, 5-42 În vremea aceea a venit Iisus la o cetate a Samariei, numită Sihar, aproape de locul pe care Iacov l-a dat lui Iosif, fiul său. Și era acolo fântâna lui Iacov. Iar Iisus, fiind ostenit de călătorie, S-a așezat lângă fântână și era ca la al șaselea...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit joi, 11 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”,...