Eroii Revoluției din decembrie 1989, comemorați la Cluj-Napoca

de | dec. 21, 2020 | Actualitatea religioasă

Eroii Revoluției din decembrie 1989 au fost comemorați luni, 21 decembrie 2020, printr-o ceremonie militară și religioasă desfășurată în Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca.

În deschiderea ceremoniei, de la ora 12:00, a avut loc acordarea onorului, salutul Drapelului și intonarea Imnului Național. Apoi, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de un sobor restrâns de clerici, a oficiat o slujbă de pomenire pentru sufletele celor care s-au jertfit pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.

La finalul slujbei, ierarhul le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, vorbindu-le despre importanța și semnificația zilei.

„Cei care au luptat pentru credință și libertate, în decembrie 1989, strigau din răsputeri că există Dumnezeu. Și, mai mult decât atât, Dumnezeu se plecase asupra lor, asupra poporului care cânta cu entuziasm și cu certitudinea lăuntrică a credinței: «Cu noi este Dumnezeu!» (…) După Cruce vine Învierea, iar ei aveau această certitudine lăuntrică dată de credința în Dumnezeu ca și sursă pentru libertate și pentru o viață socială pe măsura așteptărilor lor”, a spus Episcopul-vicar Benedict.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari, oficialitățile locale, județene și militare, printre care prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, alături de alți clujeni și de familiile celor decedați în urmă cu 31 de ani.

După oficiul religios, la Monumentul Eroilor din cimitir au fost depunse coroane și jerbe de flori. De asemenea, au mai fost depuse jerbe de flori și la Hotel Astoria, Monumentul „Stâlpii Împușcați” din Piața Unirii, Fabrica de Bere Ursus, Troiţa din Piaţa Mărăşti şi la mormintele eroilor revoluţiei din Cimitirul Mănăştur.

Manifestarea a fost organizată de Instituția Prefectului – Județul Cluj, alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca, Divizia 4 Infanterie „Gemina”și Asociațiile de Revoluționari din Cluj-Napoca, cu respectarea strictă a măsurilor igienico-sanitare prevăzute în reglementările în vigoare la nivel național, în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Mai multe fotografii AICI

Sursa foto: Emil Boc / Facebook

Ultimele articole

Rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat”

Rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat”

Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea puru­rea fe­ricită și prea nevinovată și Maica Dumne­zeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de ase­mănare decât serafimii, ca­re fără stri­că­ciune pe Dumnezeu...

15 august – Adormirea Maicii Domnului

15 august – Adormirea Maicii Domnului

Când a binevoit Hristos Dumnezeul nostru ca să ia pe Maica Sa la Sine, atunci cu trei zile mai înainte a făcut-o să cunoască, prin mijlocirea îngerului, mutarea sa cea de pe pământ. Căci Arhanghelul Gavriil, venind la dânsa, a zis: "Acestea zice Fiul tău: Vremea este...

Mii de pelerini la Slujba Prohodului Maicii Domnului, la Mănăstirea Nicula

Mii de pelerini la Slujba Prohodului Maicii Domnului, la Mănăstirea Nicula

La Mănăstirea clujeană Nicula, în jurul orei 21:30, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă din biserica nouă, în procesiune, și așezată pe altarul de vară al așezământului monahal, unde a fost străjuită de tineri îmbrăcați în straie populare. În...