Eroii Revoluției din decembrie 1989, comemorați la Cluj-Napoca

de | dec. 21, 2020

Eroii Revoluției din decembrie 1989 au fost comemorați luni, 21 decembrie 2020, printr-o ceremonie militară și religioasă desfășurată în Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca.

În deschiderea ceremoniei, de la ora 12:00, a avut loc acordarea onorului, salutul Drapelului și intonarea Imnului Național. Apoi, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de un sobor restrâns de clerici, a oficiat o slujbă de pomenire pentru sufletele celor care s-au jertfit pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.

La finalul slujbei, ierarhul le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, vorbindu-le despre importanța și semnificația zilei.

„Cei care au luptat pentru credință și libertate, în decembrie 1989, strigau din răsputeri că există Dumnezeu. Și, mai mult decât atât, Dumnezeu se plecase asupra lor, asupra poporului care cânta cu entuziasm și cu certitudinea lăuntrică a credinței: «Cu noi este Dumnezeu!» (…) După Cruce vine Învierea, iar ei aveau această certitudine lăuntrică dată de credința în Dumnezeu ca și sursă pentru libertate și pentru o viață socială pe măsura așteptărilor lor”, a spus Episcopul-vicar Benedict.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari, oficialitățile locale, județene și militare, printre care prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, alături de alți clujeni și de familiile celor decedați în urmă cu 31 de ani.

După oficiul religios, la Monumentul Eroilor din cimitir au fost depunse coroane și jerbe de flori. De asemenea, au mai fost depuse jerbe de flori și la Hotel Astoria, Monumentul „Stâlpii Împușcați” din Piața Unirii, Fabrica de Bere Ursus, Troiţa din Piaţa Mărăşti şi la mormintele eroilor revoluţiei din Cimitirul Mănăştur.

Manifestarea a fost organizată de Instituția Prefectului – Județul Cluj, alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca, Divizia 4 Infanterie „Gemina”și Asociațiile de Revoluționari din Cluj-Napoca, cu respectarea strictă a măsurilor igienico-sanitare prevăzute în reglementările în vigoare la nivel național, în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Mai multe fotografii AICI

Sursa foto: Emil Boc / Facebook

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...