Eșantioane. Fragmente textile-costume tradiționale-cămăși reconstituite

de | iun. 19, 2022

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Asociația Șezătoare Cluj, vă invită să sărbătorițiZiua Universală a Iei, eveniment care va avea loc în perioada 24-26 iunie 2022, în anul centenarului muzeului, 100 de ani de la înființarea instituției noastre.

Vineri 24 iunie 2022, de la ora 13, va avea loc vernisajul expoziției de cămăși reconstituite de membrii Asociației Șezătoare Cluj, pornind de la fragmente textile și costume din patrimoniul muzeal, de mare valoare etnografică.

Eșantioane. Fragmente textile-costume tradiționale-cămăși reconstituite

Proiectul demarat încă de la începutul anului trecut are la bază  o cercetare amplă, bibliografică și a pieselor din depozitele muzeului, urmată de probe de materiale și pânze, descifrarea motivelor și a tehnicilor de cusut până la etapa finală, cusutul. Numeroase izvoade și costume expuse provin din zonele cercetate de Romulus Vuia, precum Țara Hațegului sau Banatul de Munte, dar și altele, expoziția fiind, astfel, un omagiu adus fondatorului instituției clujene și primului director, profesorul Romulus Vuia, la un secol de la înființare.

La vernisaj vor fi prezenți Mirela Crețu, director în cadrul CNM Astra Sibiu, Ligia Fulga și Alexandru Stănescu de la Muzeul Etnografic Brașov și Ioan Augustin Goia, Muzeul Entografic al Transilvaniei.

Alături de aceștia, ca simbol al revitalizării artei și meșteșugului cămășii tradiționale, Mariana Andone propune și o colecție de ouă încondeiate cu motive din arta textilă.

Alături de noi vor fi șezătorile din țară participante în acest proiect: „Șezătoare Silvania” din  Zalău, „Cusături dobrogene” din Constanța, „Șezătoare Basarabia” din Chișinău,„Șezătoare București” precum și membrii invitați din „Șezătoare Focșani”, Șezătoare Șcheii Brașovului”, șezătorile din Bacău, Avrig și Maramureș.

Sărbătoarea este încununată, a doua zi, sâmbătă, 25 iunie a.c., în Parcul Etnografic Romulus Vuia, de la ora 13, cu reconstituirea obiceiului de seceriș, cu participarea Cetei Sf. Ioan Valahul și a Asociației Zestrea, secerătorii fiind răsplătiți de gazde cu jocul la șură autentic, susținut de Trio Transilvan condus de Lia Pop din Frata. Ceata Junilor Brasovecheni din Brașov, antropologul Răzvan Roșu și Cătălina Rotaru ne vor prezenta momente de folclor tradițional.

Evenimentul se va încheia duminica, cu participarea la Sf. Liturghie la Biserica din Chiraleș, din incinta Parcului, începând cu ora 10:00.

Vă așteptăm!

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
USAMV Cluj-Napoca, la Agraria 2024

USAMV Cluj-Napoca, la Agraria 2024

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va participa, în calitate de partener, la AGRARIA 2024, între 18-21 aprilie, în spațiul expozițional dedicat, din comuna Jucu (județul Cluj). Facultățile din cadrul universității noastre vor...