Etapa eparhială a Concursului Naţional Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”, la Cluj-Napoca

de | mai 10, 2019

Vineri,  10 mai  2019, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, cu binecuvântarea și participarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a avut loc Festivitatea de premiere, etapa eparhială, a Concursului Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”, desfășurat în tot cuprinsul Patriarhiei Române.

Concursul, desfăşurat în contextul Anului omagial al satului românesc, a fost implementat în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în cele nouă protopopiate ale eparhiei.

La Centrul eparhial din Cluj-Napoca, o comisie de specialitate formată din: pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, inspectorul eparhial pentru catehizarea parohială și directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, doamna dr. Cosmina Timoce-Mocanu, cercetător științific III la Institutul „Arhiva de Folclor a Academiei Române”, filiala Cluj, profesoara de limba română, Petronela Taloș, și profesorul de desen și pictură, diac. Cristian Hideg, ambii de la Seminarul Teologic Ortodox, au jurizat și apreciat lucrările participanților.

Ceremonia de premiere a câştigătorilor a avut loc de la ora 16:00, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă, din Campusul Universitar „Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca.

Prezent în mijlocul tinerilor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei  i-a felicitat și le-a adresat un cuvânt duhovnicesc.

Inspectorul eparhial pentru catehizarea parohială, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea duhovnicească și culturală a Concursului „Hristos: sufletul satului meu”. Totodată, a anunțat câștigătorii și a apreciat implicarea fiecărei parohii.

Astfel, au fost oferite șase premii, care au constat în bani și cărți, precum și mențiuni pentru toți participanții.

La etapa națională, care va avea loc la Patriarhia Română din București, în 21 mai 2019, Arhiepiscopia Clujului va fi reprezentată de câștigătorii locului I, și anume: Grupul Parohiei ,,Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” și al Colegiului Național Pedagogic ,,Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, Protopopiatul Cluj II, coordonat de părintele Iacob Cismaș și de doamna profesoară Ionița Timiș, precum și Grupul Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Feldru, Protopopiatul Năsăud, coordonat de părintele Ioan Clapa.

În cadrul festivității, un grup de elevi de la Școala Gimnazială Nireș, comuna Mica, jud. Cluj, coordonați de prof. Ancuța Oltean, au susținut un scurt moment artistic.

De asemenea, în holul facultății, la etajul I, au fost expuse câteva lucrări ale copiilor care au participat la Concursul Naţional „Hristos: sufletul satului meu”.

La acest concurs naţional, la nivelul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, au participat peste 5000 de copii și tineri de la cele peste 230 de parohii, din cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud.

Concursul evidențiază frumuseţea satului românesc, în trecut şi în prezent, tradiţia și portul popular, unitatea de credință și de neam păstrată prin preoţi, învăţători, primari gospodari și oameni vrednici ai satului românesc.

Mai multe fotografii AICI

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...