Lumea satului poposește la mall. Cum? Prin „ETNOSTORY”, o expoziție de fotografie etnografică, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, alături de Iulius Mall Cluj.

Fiecare fotografie pune în lumină o poveste fascinantă despre un aspect din viața rurală contemporană: de la meșteșuguri transmise din generație în generație, la ritualuri și sărbători locale, până la modul în care comunitățile își păstrează identitatea în era tehnologiei.

Astfel, în perioada 17-26 mai 2024, etajul I de la Iulius Mall devine gazda unei experiențe unice, invitând publicul să se bucure de atmosfera autentică a tradițiilor și obiceiurilor românești,  prezentate în imagini de excepție. Sunt povești despre transhumanță, despre obiceiul „Udatul Ionilor”, ursarii bucovineni, despre munca în habă (șezătoare), sau uscatul fructelor pentru iarnă, despre câte și mai câte.

Expoziția aduce în prim-plan lucrări semnate de fotografi renumiți din întreaga țară, pasionați de bogăția culturală a României. Aceste fotografii, premiate în cadrul proiectului clujean F-DE (Fotografia-document etnografic), concurs național organizat din 2004 de CJCPCT Cluj,  demonstrează talentul și pasiunea pentru păstrarea și promovarea tradițiilor populare.

La F-DE participă anual zeci de fotografi români și străini, iar imaginile selectate și premiate sunt prezentate în expoziții itinerante în țară sau peste hotare și alcătuiesc albume tematice.

Expoziția reunește lucrări semnate de: Marco Algasovschi (Brașov), Ádám Gyula (Miercurea Ciuc), Mircea Băduț (Râmnicu Vâlcea), Balázs Ödön (Odorheiu Secuiesc), Both Gyula (Târgu Mureș), Vlad Dumitrescu (Brașov), Fülöp Jenő (Sângeorgiul de Mureș), Constantin Lazăr (Oradea), Marius Mirel Matyas (Zalău), Nagy Botond (Târgu Mureș), Sorin Onișor (Timișoara), Gheorghe Petrila (Oradea), Ovi D.Pop (Oradea), Roibu Grigore (Deva), Felician Săteanu (Baia Mare), Vasile Sârb (Alba-Iulia),  Mariana Scubli (Sighetu Marmației), Tordai Ede (Târgu Mureș).

„Etnostory” este o ocazie deosebită pentru publicul clujean de a se conecta cu rădăcinile culturale ale României și de a descoperi frumusețea și autenticitatea tradițiilor locale, într-un cadru modern și accesibil.