Eveniment comemorativ, la împlinirea a 101 ani de la unirea Basarabiei cu Regatul României

de | mart. 28, 2019 | Actualitatea religioasă

Miercuri, 27 martie 2019, la Liceul ,,Onisifor Ghibu” din cartierul Grigorescu al Municipiului Cluj-Napoca, a avut loc un eveniment comemorativ la împlinirea a 101 ani de la unirea Basarabiei cu Regatul României.

Ceremonia a debutat la ora 11.00 în fața statuii profesorului Onisifor Ghibu amplasată în curtea liceului cu același nume, prin săvârșirea slujbei Tedeumului de către părintele Alexandru-Constantin Ciui, protopopul Clujului, împreună cu preoții slujitori ai bisericilor ortodoxe din cartierul Grigorescu. Cu această ocazie, părintele protopop a transmis celor prezenți cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

Evenimentul a continuat prin rostirea unei alocuțiuni de către domnul Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca. De asemenea, despre importanța actului unirii și implicarea profesorului Onisifor Ghibu a vorbit și istoricul Lucian Turcu, lector în cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai” iar actorul Ruslan Bârlea de la Teatrul Național din Cluj-Napoca a recitat poezia ,,Basarabenilor” a părintelui Alexei Mateevici. Au fost prezenți și cei din conducerea școlii, cadrele didactice precum și elevi ai liceului care a găzduit evenimentul. În încheiere s-a desfășurat și o ceremonie de depunere de coroane la bustul ilustrului intelectual ardelean Onisifor Ghibu, cel care a avut un rol important în înfăptuirea unirii Basarabiei cu România.

Onisifor Ghibu s-a născut în anul 1883 în Săliștea Sibiului, un loc binecuvântat de Dumnezeu, unde au văzut pentru prima dată lumina lumii o seamă de intelectuali și preoți cu roluri deosebite în istoria și cultura neamului românesc. Ajuns în părțile Moldovei, la Iași și mai apoi în Basarabia din cauza situației politice din Ardeal, va înțelege mult mai bine situația românilor basarabeni despărțiți de patria mamă încă din anul 1812 și nu-și va cruța energiile sufletești și trupești pentru a lupta pentru unire. Deși efectele actului de la 27 martie 1918 nu au durat decât două decenii, el rămâne în conștiința neamului românesc ca un exemplu de creștin patriot, intelectual ilustru și luptător pentru unitatea, libertatea și demnitatea neamului românesc. Prețul implicării sale în refacerea unității naționale a fost plătit prin marginalizarea sa de către autoritățile epocii comuniste și prin condamnarea și efectuarea a doi ani de închisoare. A murit în anul 1972.

Ultimele articole

Alexandru Ciurcu (29 ianuarie 1854-22 ianuarie 1922)

Alexandru Ciurcu (29 ianuarie 1854-22 ianuarie 1922)

Alexandru Ciurcu, figură emblematică a secolelor XIX-XX, este personalitatea care marchează ziua de 22 ianuarie. Acesta s-a născut în anul 1854, la data de 29 ianuarie, în Șercaia, comitatul Făgăraș, astăzi o comună aflată în județul Brașov. Alexandru Ciurcu a fost un...

22 ianuarie – Sf. Ap. Timotei; Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul

22 ianuarie – Sf. Ap. Timotei; Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul

Sf. Ap. Timotei Originar din orașul Listra din Licaonia (Asia Mică), Sfântul Timotei a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Apostol îl numește în nenumărat rânduri „fiul său”, alteori „fratele său”. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am...