Eveniment cultural și editorial „IN HONOREM Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă” și lansarea a trei volume, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | iun. 11, 2024

Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a organizat marți, 11 iunie 2024, un eveniment cultural și editorial, intitulat „IN HONOREM Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă”, în cadrul căruia au fost lansate trei volume dedicate celui dintâi titular al Catedrei de Vechiul Testament din spațiul academic teologic ortodox clujean. Manifestarea a fost încadrată în seria de manifestări dedicate Centenarului învățământului teologic ortodox universitar clujean (1924-2024).

Evenimentul a avut loc de la ora 18:00, în aula facultății din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a numeroși clerici, teologi, reprezentanți ai mediului academic, oameni de cultură, profesori și studenți, precum și membri ai familiei părintelui Chirilă, prieteni și colegi.

Despre personalitatea părintelui prof. univ. dr. Ioan Chirilă, cel dintâi titular al Catedrei de Vechiul Testament din spațiul academic teologic ortodox clujean, au vorbit: Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, prof. univ. dr. Horia Poenar – prorector UBB (Patrimoniu cultural, Relația cu societatea – componenta socio-culturală), care a transmis mesajul rectorului UBB – prof. univ. dr. Daniel David, și arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia – decanul instituției de învățământ teologic ortodox clujean.

 

În continuare a avut loc lansarea cele trei volume dedicate părintelui profesor Ioan Chirilă: In honorem Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă. Volum aniversar la împlinirea vârstei de 60 de ani – mesaje de binecuvântare, evocări și studii –”, „Studii biblice in honorem Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă” și „«Cercetaţi Scripturile…» (In 5, 39). Studii de exegeză şi teologie vechi‐testamentară dedicate părintelui profesor Ioan Chirilă”. Cele trei volume au apărut la Editura Presa Universitară Clujeană și au fost coordonate de diac. lect. univ. dr. Stelian Pașca-Tușa și drd. Bogdan Șopterean, ambii colaboratori apropiați și ucenici de-ai părintelui prof. Ioan Chirilă.

 

Acestea au fost prezentate de către pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană – titularul Catedrei de Noul Testament de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie – titularul catedrei de Teologie Morală și pr. conf. univ. dr. Adrian Podaru – titularul catedrei de Patrologie și prodecanul facultății. De asemenea, alocuțiuni au rostit și alți invitați.

La final, un cuvânt duhovnicesc a rostit și pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, care a mulțumit ierarhilor, celor care au contribuit la apariția celor trei volume, precum și tuturor celor prezenți la manifestarea academică.

 

Evenimentul, transmis live de Radio Renașterea, a fost moderat de diac. lect. univ. dr. Stelian Pașca-Tușa și se înscrie în seria de manifestări dedicate Centenarului învățământului teologic ortodox universitar clujean (1924-2024).

 

Scurtă biografie

Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă (n. 7 februarie 1962, Măgoaja, comuna Chiuiești, județul Cluj) este titularul catedrei de Vechiul Testament din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Domeniul său de cercetare este constituit de teologia Vechiului Testament, hermeneutică și exegeză scripturistică, literatură iudaică, iudaism, arheologie biblică și limba ebraică biblică, dialog interreligios, dialog știință – religie, etică, bioetică, etica discursului și istorie modernă.

A fost director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox Român din Cluj-Napoca (1995-1998), cancelar (1997-2004) și decan (2004-2012) al Facultății de Teologie Ortodoxă, precum și președinte al Senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2012-2020).

A publicat 15 volume ca autor unic, a coordonat numeroase volume și a scris peste 250 de studii și articole în reviste de specialitate din țară și străinătate.

A revizuit, a reîntregit și a republicat scrieri și cursuri ale unor profesori consacrați de teologie biblică vechitestamentară (Nicolae Neaga, Vladimir Prelipceanu etc).

Împreună cu colaboratorii săi, acesta a publicat un ghid bibliografic al studiilor de Vechiul Testament în limba română (Vechiul Testament în scrierile bibliştilor români). A elaborat și a coordonat apariția noului manual de introducere în Studiul Vechiului Testament, asumat de Patriarhia Română în 2017, conform site-ului oficial.

A fost și este implicat în conducere sau în echipa de cercetare a numeroase proiecte de cercetare / formare de resurse umane.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...