Eveniment editorial la Muzeul Mitropoliei Clujului: Lansarea a două volume semnate de Pr. dr. Maxim Morariu

de | oct. 18, 2024

În cadrul „Serilor culturale” organizate la Muzeul Mitropoliei Clujului, situat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, vineri, 18 octombrie 2024, a avut loc un eveniment cultural și editorial, în care au fost lansate două dintre cele mai recente volume semnate de protos. dr. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu, doctor în Teologie și scriitor erudit. Acesta a publicat, editat, coordonat sau tradus 46 de volume de teologie, istorie și literatură, precum și peste 350 de studii și articole științifice, atât în țară, cât și în străinătate.

Manifestarea a avut loc începând cu ora 19:00, în sala de evenimente a muzeului, unde au fost lansate următoarele două cărți: „Evanghelia. Editoriale în Har”, publicată la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului, care conține o serie de meditații asupra unor fragmente importante din Sfânta Evanghelie, și „Virgil Gheorghiu on Communism, Capitalism and National Socialism” (Virgil Gheorghiu despre comunism, capitalism și nazism), publicată la Editura Peter Lang, în limba engleză. Cea din urmă carte constituie a doua teză de doctorat a părintelui Maxim, susținută în anul 2021 la Facultatea de Științe Sociale a Universității Pontificale Angelicum din Roma.

La eveniment au luat cuvântul și au prezentat cele două volume: Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, părintele prof. univ. dr. Ioan Chirilă, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, părintele dr. Grigore Toma Someșan, de la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul clujean Grigorescu, și prof. dr. Mihai-Octavian Groza, președinte al Despărțământului ASTRA „Vasile Moga”  din Sebeș și profesor titular al Liceului German din Sebeș.

De asemenea, autorul volumelor, părintele protosinghel Maxim Morariu, care în prezent este inspector eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei și eclesiarh la Catedrala Episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfinții Mucenici Epictet și Astion” din Saint-Hubert (Quebec), a vorbit despre conținutul cărților și le-a mulțumit celor care au contribuit la apariția acestora, precum și tuturor celor prezenți.

Evenimentul editorial a fost moderat și prezentat de directorul Muzeului Mitropoliei Clujului, dr. Paul Ersilian Roșca.

Citește și: Trei volume despre Biserică, Spiritualitate și Mass-media, semnate de Pr. dr. Maxim Morariu, lansate la Cluj-Napoca

Scurtă biografie a autorului

Protosinghelul Maxim (Iuliu-Marius) Morariu (n. 1991, Salva, jud. B-N) este doctor în teologie al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (Summa cum laude) și doctor în științe sociale al Universității Pontificale Angelicum din Roma (Summa cum laude); este absolvent a două facultăți, a două masterate, bursier al Institutului Ecumenic de la Bossey (Elveția). De asemenea, a studiat la Universitățile din Kosice, Graz, Belgrad. Până în prezent, a publicat, editat, coordonat sau tradus 46 de volume de teologie, istorie și literatură și peste 350 de studii și articole științifice, în țară și străinătate. Este membru al colegiului editorial a 10 reviste de specialitate (3 indexate Web of Science). În anii 2021 și 2023 a primit premiul de excelență în cercetare științifică din partea Universității Babeș-Bolyai, clasându-se în primii 2% dintre cercetătorii din domeniul lui la nivel global, pe baza numărului de citări întrunite, timp de doi ani consecutiv.

Începând din anul 2022, este eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfinții Mucenici Epictet și Astion” din Saint-Hubert (Quebec) și, din anul 2024, inspector eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei.

Ca om de radio, realizează emisiuni și rubrici pentru Radio Renașterea (Cluj-Napoca), Radio Trinitas (București) și Radio Someș (Bistrița). De asemenea, colaborează cu portalul creștin-ortodox Doxologia.ro.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Festivalul Bistrița Folk 2024

Festivalul Bistrița Folk 2024

Bistrița va fi, din nou, gazda iubitorilor de muzică folk, cu ocazia celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului „Bistrița Folk”, ce va avea loc pe 24 și 25 noiembrie 2024. Evenimentul, devenit deja o tradiție în județul Bistrița-Năsăud, va reuni pe scenă artiști...