Duminică, 11 martie 2018, la Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde preot paroh este părintele Nicolae Buda, un grup de copii și tinerii din parohie au pregătit un moment emoționant în cinstea Maicii Domnului și a tuturor mamelor.
Astfel, la priceasnă, Alexandra Balica, Mireia Cadiș, Andrada Mariș, Sara Szabo și Sara Taloș au adus în fața credincioșilor un program deosebit de pricesne poezii și cântece închinate Măicuței Sfinte și maicilor noastre, adunate într-un buchet frumos ce poartă numele „Uniți în jurul lui Hristos, s-o cinstim pe Maica Sfântă!”. Programul a debutat cu o priceasnă închinată Sfintei Cruci, cântată de d-na Maria Marcu, cunoscută interpretă de muzică populară.
Apoi, din sufletele lor curate și delicate, copiii și tinerii au adus în inimile credincioșilor bucurie și un strop de recunoștință mamelor care nu numai le-au dat viață, i-au crescut, ci au sădit în adâncul ființei lor sămânța iubirii pentru Hristos și Biserica Sa, pentru familie și pentru semeni. Pentru dragostea cu care au dăruit acest moment emoționant Măicuței Sfinte și tuturor mamelor, dragoste care s-a revărsat din plin din vocile lor calde și cristaline, tinerii și cei mici au fost felicitați din fața Sfântului Altar de părintele Ciprian Taloș care le-a adresat cuvinte de mulțumire și au primit în dar icoane și cărți religioase.
Nu întâmplător acest mic concert de pricesne a avut loc în Ziua Crucii din mijlocul Postului Sfintelor Paști pentru că Maica Sfântă și Mama, prin jertfelnicia lor, asemenea crucii lui Hristos, vertical, unesc cerul cu pământul prin rugăciune și viață curată, iar orizontal, prin iubire, smerenie și dăruire își revarsă noblețea sufletelor lor peste întreaga lume, cuprinzând-o cu dragoste sub aripa crucii dătătoare de viață.
Această manifestare se înscrie în evenimentele dedicate Anului omagial al unității de credință și neam. De asemenea, primul pelerinaj, din data de 24 martie 2018, se va organiza în capitala Marii Uniri, Alba Iulia, iar toate cele care vor urma se vor desfășura sub semnul centenarului Unirii din anul 1918, aceste drumuri spre mănăstiri fiind, de fapt, drumuri spre sufletele noastre, având rolul de a ne apropia de Dumnezeu și de semenii, unindu-ne în același gând și simțire spre slava Celui Preaînalt și mântuirea noastră.
Marilena Asănică