Evenimente culturale dedicate ierarhilor Nicolae Ivan și Bartolomeu Anania, la Cluj-Napoca

de | nov. 29, 2018

Miercuri, 28 noiembrie 2018, de la ora 17:00, în sala de muzică „Vasile Petrașcu” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a avut loc o seară culturală, intitulată sugestiv „Seara Ierarhilor: Episcopul ctitor Nicolae Ivan și Mitropolitul fondator Bartolomeu Anania”.

În cadrul serii, au susținut prelegeri dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, care a vorbit despre persoanlitatea Episcopului Nicolae Ivan, cel care în anul 1923 a făcut demersurile necesare pe lângă autorităţile de Stat, pentru înfiinţarea Facultății de Teologie, și pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care a adus în vedere caracterul Mitropolitului Bartolomeu Anania, fondatorul Mitropoliei Clujului.

Photo Credit: Silvia Filipoi

Moderatorul și gazda evenimentului a fost pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Alături de invitați și cadrele universitare ale facultății, la eveniment au fost prezenți și numeroși studenți dornici să afle despre marile personalități ale celor doi ierarhi vrednici de pomenire, Episcopul Nicolae Ivan și Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Seara dedicată celor doi ierarhi reprezintă primul eveniment din cadrul ciclului de activități al Săptămânii Facultății, dedicat Centenarului Marii Uniri, ce se desfășoară la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan” în perioada 28 noiembrie – 6 decembrie 2018. Programul Săptănânii Facultății poate fi consultat AICI.

Dezvelirea statuilor celor doi ierarhi, în An Centenar

Vineri, 30 noiembrie, în ziua sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, începând cu ora 9:30.

Evenimente culturale dedicate ierarhilor Nicolae Ivan și Bartolomeu Anania, la Cluj-NapocaCu acest prilej, de la ora 12:00, va avea loc dezvelirea și sfințirea statuilor Episcopului Nicolae Ivan și a Mitropolitului Bartolomeu Anania, amplasate în spațiul pietonal din fața Catedralei Mitropolitane. Proiectul este realizat de sculptorii Alexandru Păsat și Septimiu Jugrestan de la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului dorește să marcheze simbolic Jubileul celor 100 de ani de la Marea Unire, prin cultivarea memoriei unor mari oameni ai Bisericii, care au ilustrat prin viața și mai ales prin slujirea lor istoria noastră, atât locală, cât și națională, dar și prin marcarea unor locuri și evenimente simbolice, care ilustrează parcursul celor 100 de ani de la reîntregirea țării, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului.

În șirul bărbaților iluștri ai Bisericii, care și-au legat viața și activitatea de evenimentul Marii Uniri, se înscrie numele Episcopului Nicolae Ivan (1921-1935), reîntemeietor al Eparhiei Clujului, care a păstorit cu un neîntrecut har de ctitor, lăsând posterităţii Catedrala din inima orașului, reşedinţa eparhială, prima Academie Teologică, revista „Renaşterea”, dar, în primul rând, împlinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocşi ardeleni, care şi-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei.

Alături de numele primului episcop al Clujului, la loc de cinste, se află și numele Mitropolitului Bartolomeu Anania (1993-2011), un om care nu a știut ce este frica și care a făcut istorie, prin înființarea Mitropoliei Clujului în anul 2006. Tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, Mitropolitul Bartolomeu a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne. De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...