Evenimente culturale și religioase în protopopiatul Huedin

de | iun. 29, 2016 | Activități parohiale

La sediul Protopopiatului Huedin a avut loc vineri, 24 iunie 2016,  festivitatea de încheiere a procesului de inventariere şi cartare a bisericilor monument istoric şi ale obiectelor de patrimoniu de pe raza protopopiatului. În această acţiune a fost implicat un grup de tineri voluntari alături de Societatea Culturală Carpatica, Protopopiatul Ortodox Huedin şi Poliţia judeţului Cluj. La festivitate au fost prezenţi: dl. Tudor Grindean, inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, care le-a oferit voluntarilor diplome de apreciere pentru efortul depus, dl. Cristian Luca, subcomisar de poliţie, dl. Iosif Marc – comandantul Poliţiei Huedin, precum şi protopopopul de Huedin pr. Dan Lupuţan. În cadrul şedinţei s-au prezentat şi predat protopopiatului obiectele de patrimoniu recuperate.

Tot vineri, de sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, în Parohia Ortodoxă Răchiţele, păstorită de pr. Teodor Boc, a avut loc întrunirea Cercului preoţesc Călata. Întâlnirea a început cu slujba Vecerniei, oficiată de soborul de preoţi din cadrul cercului pastoral. Invitatul special al evenimentului a fost Pr. Prof. Univ. Stelian Tofană, care a ţinut şi un cuvânt de învăţătură. Cu această ocazie s-a sărbătorit şi Ziua internaţională a Iei româneşti. Mulţimea de credincioşi care a luat parte la slujbă au îmbrăcat portul popular, iar la final au intonat pricesne.

Dumincă, 26 iunie 2016, în Parohia Ortodoxă Poiana Horea, cea mai îndepărtată parohie din protopopiat, păstorită de pr. Petran Ioan, a avut loc sărbătoarea Dor de Horea. Evenimentul a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii în altarul de vară recent construit. De acolo, credincioşii împreună cu preoţii au mers în procesiune până la bustul lui Horea, unde s-a săvârşit slujba Parstasului. Sărbătoarea a continuat cu un spectacol de cântece şi jocuri.

Pr. Dan Lupuţan

Ultimele articole

Hristos Vindecătorul

Hristos Vindecătorul

Aspecte introductive Ar fi multe de spus cu privire la această pericopă. Ar fi și mai multe de înțeles dintr-o lectură făcută cu inima, a pasajului în cauză.Hristos, cel se prezintă în ipostaza Semănătorului vine apoi să potolească furtuna. Iar ulterior să izgonească...

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...