Evenimente culturale și religioase în protopopiatul Huedin

de | iun. 29, 2016

La sediul Protopopiatului Huedin a avut loc vineri, 24 iunie 2016,  festivitatea de încheiere a procesului de inventariere şi cartare a bisericilor monument istoric şi ale obiectelor de patrimoniu de pe raza protopopiatului. În această acţiune a fost implicat un grup de tineri voluntari alături de Societatea Culturală Carpatica, Protopopiatul Ortodox Huedin şi Poliţia judeţului Cluj. La festivitate au fost prezenţi: dl. Tudor Grindean, inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, care le-a oferit voluntarilor diplome de apreciere pentru efortul depus, dl. Cristian Luca, subcomisar de poliţie, dl. Iosif Marc – comandantul Poliţiei Huedin, precum şi protopopopul de Huedin pr. Dan Lupuţan. În cadrul şedinţei s-au prezentat şi predat protopopiatului obiectele de patrimoniu recuperate.

Tot vineri, de sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, în Parohia Ortodoxă Răchiţele, păstorită de pr. Teodor Boc, a avut loc întrunirea Cercului preoţesc Călata. Întâlnirea a început cu slujba Vecerniei, oficiată de soborul de preoţi din cadrul cercului pastoral. Invitatul special al evenimentului a fost Pr. Prof. Univ. Stelian Tofană, care a ţinut şi un cuvânt de învăţătură. Cu această ocazie s-a sărbătorit şi Ziua internaţională a Iei româneşti. Mulţimea de credincioşi care a luat parte la slujbă au îmbrăcat portul popular, iar la final au intonat pricesne.

Dumincă, 26 iunie 2016, în Parohia Ortodoxă Poiana Horea, cea mai îndepărtată parohie din protopopiat, păstorită de pr. Petran Ioan, a avut loc sărbătoarea Dor de Horea. Evenimentul a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii în altarul de vară recent construit. De acolo, credincioşii împreună cu preoţii au mers în procesiune până la bustul lui Horea, unde s-a săvârşit slujba Parstasului. Sărbătoarea a continuat cu un spectacol de cântece şi jocuri.

Pr. Dan Lupuţan

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Preoții din cuprinsul Protopopiatului Năsăud s-au reunit miercuri, 22 mai 2024, la sediul instituției, în cadrul ședinței administrative din această lună. În debutul ședinței, Părintele Protopop Ovidiu Sermeșan a adus la cunoștință clericilor ultimele noutăți de ordin...

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Dej au debutat duminică, 21 aprilie 2024, evenimentele dedicate prăznuirii sfântului ocrotitor. Cu acest prilej, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului,...