Evenimente dedicate satului românesc, în parohia „Sfântul Arhanghel Mihail” din Cluj-Napoca

de | dec. 18, 2019 | Activități parohiale

În  parohia clujeană „Sfântul Arhanghel Mihail”, protopopiatul Cluj II, s-au desfășurat în Postul Crăciunului o serie de evenimente dedicate satului românesc. Copiii parohiei, coordonați de artistul popular Traian Andraș, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Secția Teologie Artă Sacră, au descoperit tehnica pictării icoanelor pe sticlă.  Icoanele realizate au fost expuse la intrarea în biserică, pentru a fi admirate de credincioși.

 „În cadrul acestui proiect, copiii au învățat tehnica picturii pe sticlă, în stil tradițional, stil caracteristic școlilor de iconari din Transilvania, mai ales a celor de la Nicula. Totodată, au învățat să cinstească icoanele și să prețuiască lucrul muncit. Având în vedere interesul deosebit și implicarea copiilor și a părinților, ne-am propus continuarea proiectului și în perioada Postului Sfintelor Paști, când ne vom deprinde cu tehnica pictării icoanelor pe lemn”, a declarat preotul Ștefan-Rareș Prunean, coordonatorul activităților cu tinerii.

De asemenea, profesoara Loredana-Maria Prunean le-a vorbit tinerilor despre satul transilvan, despre tradițiile și obiceiurile românilor, precum și despre portul popular românesc. În cadrul întâlnirilor s-au vizionat imagini și filme prin care s-au argumentat cele prezentate.

Ultimele articole

Prima ediție a școlii de vară, în parohia Răscruci

Prima ediție a școlii de vară, în parohia Răscruci

În perioada 25-28 iulie 2022, în Parohia Ortodoxă Răscruci s-au desfășurat o serie de activități estivale, sub egida  Școlii de vară. La manifestări au participat peste cincizeci de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani. Activitățile primei zile s-au  desfășurat...

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...