Evocarea Mitropolitului Bartolomeu, la 101 ani de la naștere, și lansarea cărții „Academicianul Ioan Lupaș și Ortodoxia românească. Atitudini”

de | mart. 18, 2022

După doi ani de pauză din cauza pandemiei, la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, a fost reluată tradiția serilor culturale. Astfel, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat joi seara, 17 martie 2022, de la ora 19:00, un eveniment cultural în cadrul căruia a fost evocat Mitropolitul Bartolomeu Anania, la 101 ani de la naștere. De asemenea, a fost lansat volumul „Academicianul Ioan Lupaș și Ortodoxia românească. Atitudini”.

În deschiderea manifestării, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și-a exprimat bucuria reluării serilor culturale și a evocat personalitatea vrednicilor de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania și preotul academician Ioan Lupaș.

De asemenea, personalitatea marelui ierarh cărturar Bartolomeu Anania a fost adusă în actualitate de arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, și de pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Apoi, a avut loc lansarea volumului „Academicianul Ioan Lupaș și Ortodoxia românească. Atitudini”, al cărui autor este  pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru. Lucrarea, apărută la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului, reunește un număr de 10 studii dedicate ilustrului preot, istoric și academician Ioan Lupaș.

Cartea a fost prezentată publicului de următorii invitați: pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, și prof. univ. dr. Șerban Turcuș, cadru universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca. Totodată, a luat cuvântul și autorul lucrării, pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru, care le-a mulțumit tuturor celor ce au făcut posibilă tipărirea cărții.

În cadrul serii, eleva Maria Taloș, de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, a susținut un scurt recital de pian, cu lucrări precum Harpa, Studio Opus 25, nr. 1, de Frédéric Chopin, și Sonata nr.14 în Do minor, partea I, de Ludwig Van Beethoven.

Evenimentul a fost moderat și prezentat de părintele Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

 

Scurtă biografie

Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul Anania Bartolomeu (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921, în Glâvile, județul Vâlcea.

Tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, ierarhul a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, timp de 18 ani, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne. De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui.

Ierarhul cărturar a trecut la cele veşnice în data de 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Vezi biografia detaliată a Mitropolitului Bartolomeu

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA