Evoluția Sfintelor Paști în Biserică

de | mai 5, 2022

La început, comemorarea anuală a Cinei celei de Taină stătea la originea sărbătorii Paștilor în creștinism. Comemorarea patimilor și a morții Mântuitorului nostru Iisus Hristos era numită în vechime și „Paștile Crucii”, iar comemorarea Învierii Domnului era numită „Paștile Învierii”. Pentru a realiza o uniformizare a Sărbătorii Sfintelor Paști în Biserica creștină, părinții care s-au adunat la primul Sinod Ecumenic care s-a ținut la Niceea în anul 325, au stabilit ca această sărbătoare să se facă potrivit unor norme sau reguli. Ei au socotit de cuviință ca Paștile să fie serbate întotdeauna Duminica, iar această Duminică să urmeze după luna plină de după echinocțiul de primăvară, pentru că așa serbau și evreii data Pastelui lor, de care era legată și data Paștilor creștine.

Universul liturgic al Ortodoxiei
Universul liturgic al Ortodoxiei
Evoluția Sfintelor Paști în Biserică
Evoluția Sfintelor Paști în Biserică
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/simeonpintea/" target="_self">Arhim. Simeon Pintea</a>

Arhim. Simeon Pintea

Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane și cadru didactul la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specialitatea „Liturgică”. Realizator al emisiunii „Universul liturgic al Ortodoxiei” la Radio Renașterea.

Mai multe

Despina. Doamnă model pentru soțiile conducătorilor

Despina. Doamnă model pentru soțiile conducătorilor

Vă propun să cunoaștem azi o femeie care, deși nu e trecută încă în calendarul creștin, a avut o viață plină de credință, dărnicie și iubire. Un adevărat model pentru toate doamnele, soții de conducători, pentru ceea ce numim azi femei de succes, dar și pentru toate...