Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024

de | iun. 17, 2024

Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni, iunie – iulie a examenului național de bacalaureat 2024, sunt programate în intervalul 17 – 27 iunie. Probele se vor desfășura potrivit următorului calendar:

  • 17 – 19 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română [proba A], 4.320 candidați înscriși;
  • 19 – 20 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă [proba B], 549 candidați înscriși;
  • 19 – 21 iunie:Evaluarea competențelor digitale [proba D],377 candidați înscriși;
  • 25 – 27 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională [proba C], 265 candidați înscriși.

La nivelul județului Cluj, potrivit datelor înregistrate, 4.628 de candidați (4.280 din promoția curentă și 348 din seriile anterioare) sunt așteptați să susțină examenul național de bacalaureat în această sesiune.  Din totalul candidaților, 3.288 sunt de la unități de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca, iar ceilalți 1.340 de candidați sunt din celelalte municipii.

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ). În situațiile în care această condiție nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte școli.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanță cu grilele naționale sau europene (așadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins).

În aceeași manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.

În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Menționăm faptul că în perioada 21 mai-4 iunie 2024, 22 de elevi clujeni au susținut examenul național de bacalaureat, în sesiunea specială 2024, adresată elevilor participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în perioada sesiunii normale de bacalaureat.

Probele scrise din sesiunea iunie – iulie 2024 încep luni, 1 iulie (Limba şi literatura română). Proba obligatorie a profilului este programată marți, 2 iulie, fiind urmată joi, 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura vineri, 5 iulie.

În județul Cluj, desfășurarea probelor scrise din cadrul sesiuni, iunie – iulie a examenului național de bacalaureat 2024, este organizată în 18 centre de concurs.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00 – 18:00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise și a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obținând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.

Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice, în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Informații utilie cu privire la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024 sunt disponibile, accesând următorul link: https://www.isjcj.ro/bacalaureat-2024/

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Examenului Național de Bacalaureat 2023_Ministerul Educației – 0800 801 100, I.Ș.J. Cluj – 0800 816 264.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Pas important pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc

Pas important pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc

Consiliul Județean Cluj a obținut avizul de oportunitate pentru edificarea modernei unități spitalicești  Consiliul Județean Cluj a obținut avizul de oportunitate al Ministerului Sănătății pentru implementarea proiectului care vizează construirea Spitalului Clinic de...

Prima ediție a Târgului de Formare Profesională, la Cluj Arena

Prima ediție a Târgului de Formare Profesională, la Cluj Arena

Stadionul Cluj Arena va găzdui vineri, 20 septembrie, între orele 10.00 și 18.00, prima ediție a Târgului Furnizorilor de Formare Profesională. Acest eveniment dedicat, în primul rând, celor care doresc să evolueze prin îmbogățirea abilităților și explorarea...