Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Cetățean de Onoare al comunei Mărișelu

de | nov. 5, 2018 | Activități parohiale

Zi de aleasă sărbătoare pentru credincioșii din Domnești. Aceștia au sărbătorit cu anticipație hramul bisericii, care îi are ca patroni spirituali pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, care la final a primit titlul de Cetățean de Onoare al comunei Mărișelu din județul Bistrița-Năsăud.

Duminică, 4 noiembrie 2018, începând cu ora 10:00, exarhul mănăstrilor din Arhiepiscopia Clujului, Arhimandrit Dumitru Cobzaru a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Ortodoxă „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din satul Domnești, comuna Mărișelu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul preoților slujitori au făcut parte starețul Mănăstirii Nicula – arhim. Nicolae Moldovan, preotul militar Cristian Marțian – președintele asociației „Sfântul Atanasie Todoran” din Bistrița, preotul paroh al satului Domnești – Lucian Blaga și directorul tehnic Radio Renașterea – arhid. Dan-Grigore Văscu, alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele exarh a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat faptul că „Omul este bogat și sărac, are în el raiul și iadul, prăpastia este în el și în afara lui, trăiește la marginea prăpastiei, pe muchie de cuțit.”

La finalul Sfintei Liturghii, primarul comunei Mărișelu, Horia Călin Petruț i-a acordat Părintelui arhimandrit Dumitru titlul de Cetățean de Onoare al comunei Mărișelu.

De asemenea, preotul paroh Lucian Blaga i-a mulțumit Părintelui exarh pentru implicarea sa în viața comunității din zonă.

Alături de numeroși credincioși, la Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale și județene: prefectul județului Bistrița-Năsăud – Ovidiu Victor Frenț, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița – Vasile Puica, interpreta de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean, scriitorul și jurnalistul Menuț Maximinian, precum și reprezenanți ai consililui local, membrii consiliului și comitelului parohial.

Neobosit misionar al lui Hristos

Părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, urmând, mai apoi, studii aprofundate de master și doctorat, în prezent fiind doctorand al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, filiala Cluj.

De-a lungul timpului, pe lângă ascultările de secretar şi eclesiarh avute la Nicula, a îndeplinit diferite ascultări şi în afara ei, ca, de pildă: egumen la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Soporul de Câmpie, duhovnic la Mănăstirea „Sfântul Evanghelist Luca” – Dobric, pedagog la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, preot militar în garnizoana Dej, unde a amenajat o capelă.

În perioada octombrie 2000 – ianuarie 2009 a fost stareţ al Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” Nicula, unde a demarat, dimpreună cu Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu Anania, programul de rectitorire a străvechii vetre monahale. Astfel, s-au construit o nouă și monumentală biserică și o casă de creație – astăzi „Casa Mitropolitul Bartolomeu”, care cuprinde: reședința chiriarhului, atelierele de pictură, biblioteca și muzeul. De asemenea, s-au construit Centrul de conferințe „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și o eurofermă prin programul de finanţare SAPARD.

A fondat Editura „Ecclesia” a Mânăstirii Nicula, fiind, totodată, şi membru fondator al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, din 2008.

În perioada 2002-2008 a fost preşedintele Consistoriului Monahal Eparhial, iar, din 2012, este membru titular în Consistoriul Superior Bisericesc Monahal.

În prezent este exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, numit la data de 1 mai 2008, şi slujitor al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, din 8 ianuarie 2009.

Ranguri: protosinghel – 2000 şi arhimandrit – 2002.

Disticţii: Crucea patriarhală a Patriarhiei Ecumenice – 2004; Crucea patriarhală a Patriarhiei Române – 2011.

În perioada 2011-2014, a realizat emisiunea „Mărturii din viața monahală”, în calitate de colaborator al Radio Renașterea.

Este autor a numeroase cărţi de specialitate, dintre care cea mai recentă carte lansată în ediție bilingă: română-spaniolă și română-franceză –„Fiule, m-am vrut să-ți fiu candelă de ceas târziu…!”, apărută la Editura Renașterea.

 

Ultimele articole

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...