Excursie organizată de Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi „Sfinţii Martiri Năsăudeni”

de | oct. 23, 2018

În perioada 19-21 octombrie 2018, Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi „Sfinţii Martiri Năsăudeni”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, a organizat excursia cu tema „Să ne cunoaştem mai bine istoria ţării şi marile personalităţi ale ei”, destinată tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 – 35 ani.

Cei 50 de participanţi, însoţiţi de pr. Paul Gavriloaie, directorul Centrului Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi, şi pr. Tudor Mudure, inspectorul eparhial pentru tineret din judeţul Bistriţa-Năsăud, au vizitat timp de trei zile importante obiective religioase şi culturale din diferite oraşe ale ţării noastre, încărcate de istorie şi cultură. Excursia s-a desfăşurat pe următorul traseu: Bistriţa, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Bucureşti, Ploieşti, Sinaia, Braşov, Sighişoara, Târgu Mureş, Bistriţa.

Prima oprire a fost la Reşedinţa Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a adresat tinerilor participanţi un scurt cuvânt de învăţătură despre iubirea de neam şi de ţară a celor ce acum 100 de ani au înfăptuit Marea Unire. La final, Mitropolitul Clujului i-a binecuvântat pe tineri şi a dăruit fiecăruia cărticica „Dumnezeu şi Patria”.

Următorul popas s-a făcut în oraşul Alba Iulia, cetatea – simbol a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, punctul central al acestei excursii. Aici au fost vizitate mai multe obiective: Catedrala Reîntregirii, locul de încoronare a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca suverani ai României Mari, Cetatea Alba Carolina, Sala Unirii în care s-au redactat documentele Marii Uniri de la 1918, dar şi locul în care au fost închişi Horea, Cloşca şi Crişan. De la Alba Iulia s-a pornit spre Mănăstirea Cozia, necropola lui Mircea cel Bătrân de pe malul Oltului, monument istoric şi ctitorie a marelui voievod al Ţării Româneşti, iar de aici s-a plecat înspre Bucureşti.

În capitala României au fost vizitate, rând pe rând, impunătoarea Casă a Poporului sau Palatul Parlamentului, Catedrala Mântuirii Neamului, Catedrala Patriarhală şi Palatul Patriarhiei. Opriri s-au mai făcut la Mănăstirea Cheia din judeţul Prahova, în Braşov, „oraşul de sub Tâmpa” cu o poziţionare deosebită şi o istorie veche, dar şi în cetatea medievală a Sighişoarei. Acestea sunt doar câteva din obiectivele religioase şi culturale vizitate, la care se adaugă multe alte obiective cuprinse în program.

Pe de o parte, acest proiect cultural-religios s-a dorit a fi un îndemn la cultură adresat tinerilor participanţi, menit să crească nivelul lor de informare cu privire la istorie, cultură, artă şi tradiţie, iar pe de altă parte, o alternativă sănătoasă la petrecea timpului liber, aşa cum ne-a informat iniţiatorul proiectului, pr. Paul Gavriloaie.

Această excursie realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a avut un real succes în rândul tinerilor participanţi, care s-au arătat extrem de mulţumiţi şi şi-au propus ca în viitor să mai participe la astfel de activităţi culturale.

Proiectul „Să ne cunoaştem mai bine istoria ţării şi marile personalităţi ale ei” se încadrează în seria de manifestări dedicate Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, în Patriarhia Română.

Pr. Cornel Coprean

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...

Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024

Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024

Asociația pentru Valori în Educație (AVE) anunță deschiderea înscrierilor pentru Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024, eveniment prin care pune în prim-plan realizările directorilor din liceele, școlile și grădinițele publice din România. Înscrierile se pot...