„Experimentul Târgșor”, pus în scenă de tinerii parohiei clujene Adormirea Maicii Domnului

de | apr. 10, 2017

Credincioșii din parohia clujeană „Adormirea Maicii Domnului” au avut parte în Duminica Floriilor de un spectacol de teatru despre închisoarea copiilor de la Târgșor, pus în scenă de grupul de adolescenți ai parohiei.
Aflându-ne înaintea Săptămânii Patimilor, dar și în anul comemorativ al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, cu binecuvântarea părintelui paroh, protopopul Dan Hognogi, tinerii creștini au pus în scenă secvențe din cartea „Experimentul Târgşor – începutul represiunii comuniste” scrisă de Victor Roșca.
Cartea este o relatare a faptelor petrecute în perioada comunistă la singura închisoare pentru minori, care se dorea a fi un centru de reeducare pentru tinerii anticomuniști și care urma să fie denumită ulterior „Experimentul Târgșor”.
„Am scris această carte ca pe un omagiu adus generaţiei de adolescenţi, elevi de liceu, care au avut curajul să se opună dictaturii comuniste şi să refuze colaborarea cu diavolul, atunci când cea mai mare parte a populaţiei se supunea cuminte, cedând în faţa forţei brutale”, scrie în carte autorul Victor Roșca, el însuși fost elev-deținut la închisoarea de la Târgșor.
Impresionați de chinurile la care au fost supuși semenii lor, dar și de curajul și puternica lor credință în Dumnezeu, tinerii actori ai grupului parohial de adolescenți, coordonat de Irina Enea, au reușit să transmită publicului din trăirile și suferințele acelor vremuri.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

  În urma campaniei filantropice „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”, inițiată de Serviciul de Asistență Comunitară, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Gherla, a fost adusă bucurie și speranță copiilor care provin din familii defavorizate, cu risc de...

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei a fost marcată la Dej prin momente solemne, depuneri de coroane, retragerea cu torțe a militarilor, defilarea și prezentarea tehnicii de luptă în Piața Bobâlna. Manifestările au debutat cu prezentarea onorului, intonarea Imnului Național și...