Exponate inedite la Muzeul Mitropoliei Clujului, în cadrul Nopții europene a Muzeelor

de | mai 17, 2018

Una din instituțiile reper de conservare a patrimoniului national, care se afirmExponate inedite la Muzeul Mitropoliei Clujului, în cadrul Nopții europene a Muzeeloră pe sine ca un pol cultural viu în spațiul clujean este Muzeul Mitropoliei Clujului, găzduit în demisolul Catedralei Mitropolitane. Muzeul este o prezență vie în orașul Cluj prin evenimentele publice pe care le organizează. În contextul în care toate Muzeele clujene își vor deschide porțile pentru public în noaptea de sâmbătă spre duminică, 19-20 mai 2018, Muzeul Mitropoliei va organiza evenimentul generic „LITURGHIA LEMNULUI”.

Icoana Sfântul Arhanghel Mihail, atribuită preotului Luca din Iclod

Icoana Sfântul Arhanghel Mihail, atribuită preotului Luca din Iclod

În cadrul acestui eveniment va fi expusă Icoana Sfântul Arhanghel Mihail – datată la 1704 și atribuită preotului Luca din Iclod, autorul celebrei Icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula și a celor de la Mănăstirea Strâmba și Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Icoana este pictată în tempera pe lemn, cu dimensiunile de 91/42 cm și provine de la Biserica Sfântul Nicolae din Dealu Cîrjii-Boiereni, județul Maramureș. În prezent este în custodia Mănăstirii Rohița-Boiereni.

De la ora 20:30 va avea loc Vernisajul expoziției de cruci din colecția Muzeului Mitropoliei Clujului și prelegerea Prof. Univ. Dr. Habilit. Marcel Muntean, intitulată Crucea între Jetfă și Înviere.

Între orele 20:00-22:00, vizitatorii vor putea urmării activitățile Atelierului Secției Artă Sacră al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul workshopului cu tema Icoana pe lemn – creație și restaurare . Coordonatori: Prof. Univ. Dr. Marcel Muntean și Diac. Conf. Univ. Dr. Marin Cotețiu.

Muzeul va fi deschis gratuit pentru public între orele 19:00 și 01:00.

Deschis în urmă cu aproape 7 ani, Muzeul este un spațiu de reculegere în fața adevăratelor comori de artă veche românească pe care le adăpostește și pe care le oferă privitorului cu multă generozitate. Aici au loc lunar, concerte, lansări de carte, recitaluri de poezie, vizionări de film sau evenimente cu copiii, ceea ce îl consacră tot mai mult ca un reper de neocolit pentru toți cei ce vizitează orașul nostru, dar și pentru toți cei însetați de adevărata frumusețe a lui Dumnezeu.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...