Expoziția „Chipul Maicii Domnului în icoane vechi și noi”, vernisată la Cluj-Napoca

de | aug. 12, 2020

Expoziția „Chipul Maicii Domnului în icoane vechi și noi”, vernisată la Cluj-Napoca

Peste 40 de lucrări cu tematică mariologică, atât icoane vechi din secolele XVIII-XIX-XX, realizate de pictori țărani, cât și icoane contemporane, pictate de copiii care au participat în tabăra anuală, organizată în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, dar și de artiști consacrați, vor fi expuse la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

„Din colecția Muzeului Etnografic vor fi expuse icoane pe lemn și pe sticlă, aparținând diferitelor centre de pictură din Transilvania. Printre acestea, o icoană pe lemn, Buna Vestire, atribuită zugravului Grigore Ranite, pictată la mijlocul secolului al XVIII –lea și Maica Domnului-Hodighitria, înconjurată de Prooroci, datată în 1772 și  semnată Filip Zugrav”, anunță reprezentanții muzeului.

O atenție deosebită va fi acordată icoanelor transilvănene pe sticlă, care redau imaginea Maicii Domnului. Vor fi expuse icoane de Nicula, primul centru de pictură pe sticlă din spațiul românesc, cel mai longeviv, care a influențat toate centrele ulterioare de iconari din Transilvania.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 14 august 2020, la ora 15:00, iar evenimentul va fi transmis pe pagina  de  Facebook  a muzeului. Expoziția va fi deschisă în perioada 14 august – 20 septembrie 2020, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură