Expoziția „Între lagăr și artă” | Muzeul Etnografic al Transilvaniei

de | oct. 4, 2022

Din creația a doi supraviețuitori ai lagărului de la Moghilev: Ernő Klein Și Rózsa Gottlieb

Începând cu anul 2004, România marcheazăZiua Națională de Comemorare a Holocaustului, în memoria miilor de cetățeni români de naționalitate evreiască, deportați în Transnistria cu începere din 9 octombrie 1941. În acest an, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție de cultură  care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, se alătură acestei inițiative prin organizarea unei expoziții care evocă viața și opera a doi supraviețuitori ai lagărului de la Moghilev Podolski.

Expoziția „Între lagăr și artă” | Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Expoziția ”Între lagăr și artă” aduce în prim plan un artist al lemnului, intarsierul Ernő Klein, și o artistă a culorii, pictorița Rózsa Gottlieb. Destinele celor doi – primul provenind dintr-o familie de meșteșugari, a doua dintr-un mediu de intelectuali evrei – s-au intersectat în perioada cruntă a deportării, devenind un remarcabil exemplu de solidaritate și de eroism. Într-un mediu ostil și inuman, copilul lui Ernő Klein, născut în lagăr, a supraviețuit și cu ajutorul tinerei Rózsa Gottlieb care, având și ea o fetiță de câteva luni în momentul deportării, l-a alăptat pe noul născut, atunci când a fost nevoie.

Membrii familiilor Klein și Gottlieb s-au numărat printre cei norocoși: ei s-au întors acasă, unde au muncit din greu, devenind cetățeni de folos ai României de după cel de-al doilea Război Mondial, lăsând moștenire, fiecare în parte, o operă meșteșugărească și artistică care ne vorbește despre talent, sensibilitate și aspirație spre frumos.

Pe lângă foarte importantele documente și artefacte personale, legate de perioada deportării, expoziția prezintă picturi, desene realizate de Rózsa Gottlieb și piese decorate prin tehnica intarsiei, executate de Ernő Klein. Majoritatea pieselor din această ultimă categorie au fost recent donate Muzeului Etnografic al Transilvaniei de către Andrei Klein, copilul de odinioară, născut în lagărul de la Moghilev Podolski.

Expoziția va fi vernisată la Palatul Reduta, în 9 octombrie 2022, ora 17 și va fi deschisă până la 6 noiembrie anul curent.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Mineralia – Agatul, formă și culoare, la MET

Mineralia – Agatul, formă și culoare, la MET

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET), invită publicul clujean la expoziția „Mineralia”, în cadrul căreia, dintre cele mai diverse produse ale lumii minerale, agatul ocupă unul dintre primele locuri. Diversitatea sa remarcabilă este dată de culorile, structura și...

Pinocchio, eroul primelor spectacole din decembrie la Teatrul „Puck”

Pinocchio, eroul primelor spectacole din decembrie la Teatrul „Puck”

Micii spectatori clujeni sunt așteptați în următoarele zile la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca la două reprezentații ale spectacolului „Pinocchio”, după Carlo Collodi, în regia lui Călin Mocanu. Prima reprezentație din această serie va avea loc duminică, 3...