EXPOZIȚIA NAȚIONALĂ „MUZEUL PENTRU TINE!” | MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI

de | nov. 14, 2022

Expoziția națională „Muzeul pentru tine!”, realizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, este deschisă la București, în perioada 9 noiembrie –EXPOZIȚIA NAȚIONALĂ „MUZEUL PENTRU TINE!” | MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI 31 decembrie 2022 la Muzeul Național al Țăranului Român, fiind configurată în jurul unui concept curatorial care relaționează poveștile a zeci de piese de tezaur sau de patrimoniu provenite din colecțiile mai multor muzee din toată țara, într-un spectacol vizual care nu poate fi ratat. Intenția acestei expoziții este de a construi o relație durabilă cu mediul politic, administrativ, creativ și cu publicul de orice tip, oferindu-i experiențe de cunoaștere și de interacțiune unice și memorabile cu colecțiile muzeelor pentru înțelegerea valorilor economice, sociale, culturale și educative ale acestora.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, este singura instituție muzeală din Cluj-Napoca implicată în acest efort colaborativ impresionant care a reunit peste 20 de muzee de diferite tipuri și domenii: Complexul Muzeal Național ASTRA Sibiu, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, ICEM Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Muzeul Banatului Montan din Reșița, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Județean Vrancea, Muzeul Golești, Muzeul Dunării de Jos din Călărași, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Național de Geologie, Muzeul Maramureșan din Sighetul-Marmației, Muzeul Național al Agriculturii Slobozia, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național al Literaturii Române București, Muzeul Național George Enescu, Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia-Mare și Ansamblul Muzeal Național ”Curtea Domnească” din Târgoviște, etc.

Piesa cu care participă Muzeul Etnografic al Transilvaniei este printre primele achiziții realizate de către Romulus Vuia, fondatorul și primul director al instituției. Vuia, ale cărui cercetări de teren în Țara Hațegului datează încă din perioada 1910–1920, petrecută ca profesor la Hațeg, era deosebit de preocupat de forma, funcția și arhaismul acestei piese de îmbrăcământe. Fiind un an aniversar pentru MET, am dorit să aducem în prim plan, prin această piesă, preocupările științifice și achizițiile din perioada fondării instituției. Gluga este una dintre piesele cele mai arhaice ale portului din Țara Hațegului. Purtată de bărbați și femei deopotrivă, piesa acoperă capul și spatele purtătorului, dar este folosită și pe umeri, cu funcție de traistă. Materialul piesei este realizat din urzeală și băteală de lână, țesută în patru ițe și ușor vâltorită, căpătând astfel un aspect de pănură mai puțin deasă. Este confecționată prin îndoirea pe lung a unei singure lățimi de pănură, linia de îndoire asigurând punctul de sprijin al piesei. Pe una dintre laturile lungi cele două muchii de pănură sunt întregite, prin pași orizontali simpli, cusuți cu acul. În treimea superioară a piesei este cusută pe ambele laturi câte o gaică pentru trecut o baieră de legat. La capătul inferior piesa se termină cu ciucuri împletiți în patru, din urzeală și fire colorate adăugate. Decorul țesut și brodat este plasat de-a lungul laturilor lungi, spre față – grupaj de două vergi mai late, flancate de altele trei, mai înguste – și la capătul inferior al piesei, în registre orizontale patru frize decorative cu motive geometrice.

EXPOZIȚIA NAȚIONALĂ „MUZEUL PENTRU TINE!” | MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI

Acest proiect expozițional este primul demers curatorial de tip „blockbuster” din România, apărut din nevoia muzeelor de a fi reconsiderate de către autoritățile administrative și politice, și privite ca instituții ce pot schimba substanțial dinamica economică și socială a unei comunități.

Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Național al Țăranului Român din București până la 31 decembrie 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Opera Aperta 2024 la Cluj-Napoca

Opera Aperta 2024 la Cluj-Napoca

Între 25 și 30 iunie, Opera Aperta transformă Clujul într-o scenă vibrantă. Spectacole de renume, un musical ecranizat și premiat cu Oscar, serenade la balcon, o selecție eclectică de artiști din țară și din străinătate. Din balcoanele unor clădiri emblematice ale...

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Vineri, 14 iunie 2024, ora 19, Abonament 30 Colegiul Academic Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” Azim Karimov dirijor Valentin Șerban vioară   Édouard Lalo Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră Serghei Rahmaninov Dansurile simfonice, op. 45 Prezent...

Primele spectacole ale lunii iunie la Teatrul de Păpuși „Puck”

Primele spectacole ale lunii iunie la Teatrul de Păpuși „Puck”

Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca îi așteaptă în weekend pe copii, părinți și bunici la spectacolele  „A tornyocska”/„Turnuleţul”, după Sz. J. Marsak, în regia lui Jakab Ildikó (sâmbătă, 8 iunie, de la ora 11) și „Rățușca cea urâtă”, în regia Ibolyei Varga...