Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită vineri, 16 iunie, la ora 17:00, la vernisajul expoziției  „De la pământ la artă: călătoria argilei sălbatice de la Turea”, care va avea loc în curtea interioară a Muzeului Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului nr. 21). Expoziția este organizată de  Clubul Meeting Point.

***

Scufundă-te într-o lume încântătoare a sculpturilor ceramice! Te așteptăm la vernisajul expoziției care va prezenta lucrările imaginative a 50 de studenți, parte a unui studiou mic de ceramică. Îndrumați de profesorii Anastasiia Tomashivska și Oksana Babkina de la atelierul de ceramică Tomash Pottery, aceste suflete creative au pornit într-o aventură de cinci zile în pitorescul Turea, descoperind secretele lutului în cariera din apropiere.

Cufundați în frumusețea naturii, participanții au învățat să găsească, să identifice și să pregătească argila pentru eforturile lor artistice. Ei au creat sculpturi extraordinare folosind cinci tipuri distincte de lut sălbatic, cu o întorsătură intrigantă: argila a fost amestecată cu semințe de plante, rezultând sculpturi în care viața încolțește și transformă forma operei de artă.

Această expoziție depășește arta – este o mărturie a spiritului de neînvins al poporului ucrainean în timpul războiului. Elevii și profesorii au găsit mângâiere și inspirație în ceramică, transcenzând greutățile. Tabăra de ceramică a stimulat colegialitatea, prietenia, dezvoltarea personală și beneficiile terapeutice ale sculpturii.

Fiecare sculptură prezintă nu doar expresia artistică, ci și rezistența spiritului uman. Plantele emergente din sculpturi simbolizează o nouă viață, o reamintire că abilitățile dobândite dăinuie, ghidându-ne către creștere și reînnoire.

Mulțumim lui Panek Zsuzsi, Madaras Dávid, Eszter Orban, David Kozma Klein și comunității din satul Turea/Türe pentru primirea călduroasă. Mulțumiri speciale Antoninei Lebedeva și echipei din bucătărie pentru creațiile culinare delicioase, Valeriei Covalciuc pentru implicarea cu copiii, Roman Tkachenko pentru că a surprins frumusețea evenimentului în video și @plumbercrab pentru adăugarea de ritmuri fascinante. Această călătorie a fost posibilă prin sprijinul lui @christianaiduk și @blythswoodcare România – le apreciem profund contribuțiile.

Alătură-te nouă pentru a asista la fuziunea dintre natura, creativitate și spiritul uman. Experimentează transformarea remarcabilă a lutului în artă și inspiră-te de rezistența, prietenia și dezvoltarea personală prezentate în cadrul Expoziției: De la Pământ la Artă: Călătoria argilei sălbatice de la Turea.