Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca are un nou decan

de | apr. 18, 2020

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și în urma concursului organizat de Universitatea Babeș-Bolyai, părintele arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia a fost desemnat joi, 16 aprilie 2020, în funcția de Decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pentru legislatura 2020-2024.

Arhim. Teofil Tia este profesor universitar și titularul Catedrei de Pastorală (Teologie Pastorală, Psihologie Pastorală, Sociologie Pastorală, Pedagogie Pastorală, Psihoterapie și Antropologie Pastorală), din cadrul instituției de învătământ superior teologic clujean. Din anul 2011 este duhovnicul facultății, iar din anul 2018 conduce Școala Doctorală „Isidor Todoran” a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB.

Noul Decan a fost numit în funcție de Rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. psih. Daniel David, și validat de Senatul UBB, în ședinta extraordinară din data de 16 aprilie 2020.

Acesta va prelua mandatul 2020-2024 de la pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, titularul Catedrei de Muzică Bisericească, Tipic şi Ritual Bisericesc, care a deţinut această funcție două mandate, în perioada 2012-2016, respectiv 2016-2020.

„Îl felicităm pe noul nostru Decan, arhim. prof. univ. dr. Teofil (Cristian) Tia! Îi dorim un mandat plin de realizări și îl asigurăm de implicarea noastră în buna desfășurare a tuturor activităților facultății noastre. De asemenea, felicitările noastre sincere și cordiale adresate Părintelui Teofil Tia, sunt, desigur, precedate de recunoștința și de mulțumirile studenților pentru Părintele Vasile Stanciu, care s-a aflat la cârma Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca în ultimii 8 ani. Acesta ne-a insuflat mereu sentimentul că trebuie să rămânem o familie unită și că între noi nu trebuie să fie o competiție, ci o împreună ̵ lucrare prin activarea darurilor primite de la Dumnezeu, spre folosul facultății și al societății.”, a scris Senatorul studenților Facultății de Teologie Ortodoxă, Alexandru Lazăr, pe pagina de Facebook a CSFTO.

Proiectul de program managerial și biografia completă a noului Decan, arhim. prof. Teofil Tia, pot fi consultate AICI  

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca are un nou decanPărintele Teofil (Cristian)Tia s-a născut la data de 12 noiembrie 1971, în localitatea Ocna Mureș, județul Alba.

A absolvit studiile liceale (2 ani), profil „Electrotehnică”, la liceul „Petru Maior” din Ocna Mureş, urmează apoi studiile la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca, între anii 1988-1992, și la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga”. Este licențiat în teologie, domeniul „Teologie”, Disciplina „Teologie Dogmatică şi Ecumenică”, având ca îndrumător pe pr. prof. univ. dr. Ion Bria, Titlul tezei fiind: Teologie şi Cultură Europeană. Identitatea Ortodoxiei Româneşti. Între anii 1996-1998 urmează studiile masterale la „Faculta di Teologia dell Italia Settentrionale”, Milano, cu sediul la Padova, domeniul „Teologie”, Disciplina „Teologie Pastorală”, avându-l ca îndrumător pe pr. prof. univ. dr. docent Luigi Sartori. În anul 2000 obține titlul de doctor în teologie, domeniul „Teologie”, Disciplina „Teologie Dogmatică”, îndrumător avându-l pe pr. prof. univ. dr. Ion Bria, la Geneva.

În plan clerical, părintele este hirotonit ieromonah în anul 2000, fiind slujitor la Catedrala „Reîntregirii” din Alba Iulia (În 2001 este hirotesit protosinghel, iar în 2002, arhimandrit). Ocupă postul de secretar eparhial al Arhiepiscopului de Alba Iulia, între anii 2002-2011. Începând din 2011 și până în prezent este slujitor la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca; și tot din 2011 până în prezent este duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai.

În plan universitar, este încadrat ca Asistent universitar în perioada 2000-2002 la Universitatea 1 Decembrie 1989, Alba Iulia, domeniul „Teologie”, Disciplina „Teologie Pastorală”, Subdomeniile de competenţă: Psihologie Pastorală, Sociologie Pastorală, Pedagogie Pastorală, Psihoterapie Pastorală, Antropologie Pastorală. Între anii 2002-2004 ocupă postul de Lector universitar, iar din anul 2004 până în anul 2016 ocupă postul de Conferențiar universitar. Între anii 2008-2012 este Prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia şi Secretar Ştiinţific/Cancelar, între anii 2004-2008.

În anul 2011 este transferat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, ocupând funcția de Conferențiar universitar până în 2016, când obține titlul de Profesor universitar. Tot în anul 2016 devine profesor habilitat în  Domeniul „Teologie”, Disciplina „Teologie Pastorală”, Subdomeniile de competenţă: Psihologie Pastorală, Sociologie Pastorală, Pedagogie Pastorală, Psihoterapie Pastorală, Antropologie Pastorală. De asemenea, este conducător de doctorat, iar din 2018 este directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.

Este autorul a numeroase cărți, articole și studii de specialitate publicate în reviste recunoscute național și internațional.

A participat la numeroase simpozioane și conferințe duhovnicești atât în țară, cât și în străinătate. De asemenea, a susținut multe conferințe și meditații duhovnicești pentru preoți, elevi, studenți și credincioși.

Istoricul instituției de învățământ 

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan.

După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952-1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj, reînființat în 1990, a fost integrat în Universitatea Babeş-Bolyai, primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

Astăzi, Facultatea oferă 4 specializări la nivel licență:

 • Teologie Pastorală
 • Teologie Didactică
 • Teologie Asistență Socială
 • Artă sacră

4 specializări la nivel master:

 • Artă Sacră – conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor culturale
 • Bioetica – Morală, Etică şi Deontologie
 • Consiliere Pastorală şi Asistenţă Psihosocială
 • Istoria religiilor – Geopolitica religiilor monoteiste (creștinism, iudaism, islam)

10 specializări la nivel doctorat:

 • Spiritualitate Ortodoxă
 • Muzică bisericească și Ritual
 • Teologia Vechiului Testament, cu elemente de arheologie biblică și limbă ebraică
 • Studiul biblic și exegetic al Noului Testament
 • Istoria Bisericii Ortodoxe Române, cu noțiuni de paleografie
 • Misiologie și Ecumenism
 • Istorie Bisericească Universală
 • Morală Creștină,
 • Teologie Pastorală
 • Drept Canonic Ortodox

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...