Familia creştină, în atenţia preoţilor din Cercul pastoral-misionar Ilva Mică  

de | oct. 21, 2018

Preoţii din Cercul pastoral-misionar Ilva Mică, coordonaţi de pr. Iuliu Brici, s-au întâlnit în Duminica a 23-a după Rusalii în Parohia Feldru I din Protopopiatul Năsăud. Începând cu ora 16.00, în Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, în prezenţa a numeroşi credincioşi, soborul celor 13 preoţi slujitori, alături de părintele paroh Ioan Clapa, au săvârşit Taina Sfântului Maslu.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, pr. Leon Pop de la Parohia Poiana Ilvei a vorbit credincioşilor „Despre familia creştină” şi a subliniat că familia este icoana Bisericii, ecclesia domestica, şi icoana iubirii lui Hristos faţă de umanitate. Părintele a mai atras atenţia asupra problemelor cu care se confruntă familia creştină astăzi, atât pe plan social, cât şi în plan spiritual, probleme ce reprezintă expresia secularizării tot mai accentuate a societăţii contemporane. În încheiere, un grup de copii din Feldru, coordonat de părintele paroh Ioan Clapa, a susţinut un scurt concert de pricesne, după care credincioşii prezenţi au fost miruiţi.

Această seară duhovnicească din Parohia Feldru continuă activitatea misionară a Cercului preoţesc Ilva Mică, prin care Mântuitorul Iisus Hristos este mărturisit în parohiile arondate cercului.

Date istorice – Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”

Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Feldru, recunoscută ca ,,biserica veche” datează din anul 1783, fiind prima biserică de zid şi cea mai veche pe Valea Someşului. Turnul bisericii s-a construit în anul 1848, când clopotniţa din lemn a ars, iar în 1900 biserica a fost acoperită cu tablă.

În anul 1961, după mai multe lucrări de reparaţii, biserica a fost sfinţită de către vrednicul de pomenire P.S. Teofil Herineanu, episcop al Clujului. Ultimele lucrări s-au făcut între anii 1982-1985: tavanul plat a fost înlocuit cu o boltă, candelabrele şi mobilierul au fost schimbate, podul s-a lărgit şi biserica a fost tencuită în interior în vederea pictării în frescă, dar şi renovată în exterior. În anul 1986 la Duminica Tomii, biserica a fost resfinţită de către acelaşi ierarh vrednic de pomenire, Î.P.S. Teofil Herineanu.

Astăzi, comunitatea ortodoxă din Feldru este păstorită de către vrednicii preoţi Ioan Clapa şi Grigore Toader, care slujesc prin rotaţie la cele două biserici parohiale.

pr. Cornel Coprean.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...