Fântâna lui Iacob,volum în care Eugen Barz vorbește „în numele urcușului”

de | nov. 18, 2021 | Societate

Poetul pr. Eugen Barz s-a întors în această săptămână la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud pentru a-și lansa cel mai recent volum: Fântâna lui Iacob, Iași, Editura Doxologia, 2020. Evenimentul a avut loc marți, 16 noiembrie, iar despre această carte au vorbit Ioan Pintea, directorul BJGCBN, poetul Adrian Popescu și Ovidiu Pecican, directorul revistei „Steaua”.

Eugen Barz a devenit un poet foarte important, ale căruicărți sunt bine comentateîn presa literară, deși el a început să publice foarte târziu” a spus Ioan Pintea. „Observăm că Eugen Barz ne surprinde cu fiecare carte publicată pentru că, de la o carte la alta, este altfel. Lui Eugen Barz îi iese bine poezia religioasă și, în momentul în care ești preot și scrii o carte așa cum a scris domnia-sa Fântâna lui Iacob, chiar de poezie creștină, scrisă modern și foarte, foarte bine, atunci condiția de poet pur și simplu nu smintește, ca să spun așa” a concluzionat Ioan Pintea.

Adrian Popescu a aprofundat lectura din perspectivă religioasă a noului volum al poetului.

„La Eugen Barz există această, să spunem, retrăire fidelă a unor momente din Noul Testament, practic din viața Mântuitorului nostru. El are o identificare, o empatie extraordinară pentru momentele religioase. Cum face, este secretul talentului său. Deși temele sunt eterne, stilul te cucerește de la început printr-un fel de exactitate, să spun, a notațiilor. Niciodată nu avansează concluzii moralizatoare și acesta este un secret, între artă și religie există o legătură, sigur că da, profundă. Poezia nu este, totuși, cateheză, ci este un fel de îndrăzneală de a vorbi despre lucruri despre care se vorbește în șoaptă sau se vorbește mai puțin, lucruri care țin de o anumită spaimă sacră de a vorbi”.

Cu o dezinvoltură caracteristică, Ovidiu Pecican a vorbit despre acuratețea sentimentului religios din poezia lui Eugen Barz, din volumul Fântâna lui Iacob.

„Cum faci ca teologia să nu fie cateheză, doar cateheză, și să fie poezie vibrantă? Și cum faci să aduci poezia la teologie, fără să devii redundant, fără să fii repetitiv, fără să cazi în cacofonie? … Aici se vorbește într-o limbă a intimității, actuale, prezente, foarte clare, personale, ca mărturie. Ca pagină de jurnal liric, dacă vreți. Ce face Eugen Barz în multe dintre poeziile lui: trece prin peisajele biblice, din diverse locuri, și trece astăzi, trece el însuși, într-un peisaj interior al intimității poetului din secolul XXI, care are o sinceritate cu o anumită măsură.În această poezie vibrația vine cu o anumită discreție, persuasivă. Eu sper că Eugen Barz va continua acest demers”.

Poetul Eugen Barz locuiește la Parla/Madrid, unde slujește unei comunități românești, ca preot paroh și conduce Centrul Cultural Român „Sfântul Antim Ivireanul”, pe care l-a înființat cu sprijinul Bibliotecii Județene din Râmnicu Vâlcea și a Ministerului Românilor de Pretutindeni.

                                                                               www.bjbn.ro

Ultimele articole

FESTIVALUL STUDENȚESC „JAZZ NAPOCENSIS” 2022

FESTIVALUL STUDENȚESC „JAZZ NAPOCENSIS” 2022

Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca și Ansamblul Studențesc „ECO JAZZ NAPOCENSIS”, cu susținerea Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse anunță desfășurarea celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Studențesc „Jazz Napocensis” 2022....

Festivalul Concurs Național BISTRIȚA FOLK la a XX-a ediție

Festivalul Concurs Național BISTRIȚA FOLK la a XX-a ediție

Palatul Culturii Bistrița va găzdui în perioada 18 – 19 noiembrie 2022 ediția a XX-a a Festivalului Concurs Național BISTRIȚA FOLK. Concursul se adresează tinerelor talente și are impusă pentru participanți limita de 25 de ani. Din juriu vor face parte cantautori și...

Mai multe din Societate
Campanie de donare de sânge, la Protopopiatul Ortodox Gherla

Campanie de donare de sânge, la Protopopiatul Ortodox Gherla

A doua ediție a campaniei Asociației Filantropia Ortodoxă – filiala Gherla „Și tu poti fii erou – donează sânge”,  desfășurată la sediul Protopopiatului Ortodox Gherla a ajuns la final. Acțiunea organizată în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj...

Înscrieri seniori voluntari | Fundaţia Regală Margareta a României

Înscrieri seniori voluntari | Fundaţia Regală Margareta a României

Proiectul Generații continuă în zona Transilvanieiîn anul școlar 2022-2023 reunind copii și mentori seniori în cadrul a 10 centre sociale after-school Un proiect al Fundației Regale Margareta a României, susținut de Hochland România 80 de seniori au oportunitatea de a...