Festivalul-concurs de colinde și obiceiuri de Crăciun „Mare-i seara, de-astă seară!”, ediția a III-a

de | dec. 16, 2022

Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a organizat vineri seara, 16 decembrie 2022, a treia ediție a Festivalului-concurs de colinde și obiceiuri de Crăciun „Mare-i seara, de-astă seară!”.

Evenimentul a avut loc de la ora 18:00, în aula facultății din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a profesorilor și studenților facultății, în frunte cu decanul instituției de învățământ teologic – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, precum și a alor invitați, printre care s-a aflat și comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ştefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca – colonelul Sebastian-Florin Cliţan.

Pe scenă au urcat 4 cete de colindători formate din studenți din cadrul facultății. Participanții au prezentat colinde tradiţionale, diferite obiceiuri şi tradiţii de Crăciun.

Grupurile de colindători, în ordinea intrării în scenă, au fost următoarele:

  • Grupul de studenți al anului II, care a interpretat colinde tradiționale culese din Câmpia Transilvaniei;
  • Grupul de studenți al anului IV, care a pus în scenă un buchet de colinde din repertoriul psaltic românesc;
  • Grupul de studenți al anului III, care a interpretat un moment de colindă din satul Voivodenii Mici din Țara Făgărașului;
  • Grupul de studenți al anului I, care a interpretat colinde tradiționale și cântece populare de Crăciun din zona Albei și Sălajului.

Până ce juriul a deliberat, un grup de studenți și studente, coordonat de arhid. lect. univ. dr. Daniel Mocanu, a interpretat sceneta „În seara de Crăciun”, care pune în lumină o seară de Crăciun la casa parohială, reprezentând o adaptare a tradiționalului la vremurile de azi. Ceata de colindători a fost alcătuită din feciori de însurat, iar gazda a fost concepută din preotul paroh și familia acestuia: preoteasa, cele trei fete și părinții preotesei (socru și soacra preotului).

Juriul, format din membri de specialitate, a fost compus din prof. univ. dr. Ioan Bocșa, interpret de muzică tradițională românească, cadru didactic la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și coordonator al Ansamblului de Muzică Tradiţională Românească „Icoane”, și domnul Sergiu Stanciu, dirijorul secund al Corului Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

În urma prestației celor patru grupuri, juriul a deliberat și a dispus următorul clasament: Locul I – Grupul anului III, Locul II – Grupul anilor I și II, iar Locul III – Grupul anului IV. Studenții au primit daruri și diplome de participare.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc și i-a felicitat pe participanți pentru că promovează și păstrează vii tradițiile și obiceiurile românești.

 

Evenimentul a fost prezentat și moderat de studentul Ștefan Ramba, student senator al instituției de învățământ teologic clujean.

Festivalul-concurs, ajuns la a III-a ediție, a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, la inițiativa pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și cu implicarea arhid. lect. univ. dr. Daniel Mocanu. Manifestarea are ca scop punerea în valoare a talentelor artistice și muzicale ale studenților Facultății de Teologie Ortodoxă, precum și oportunitatea de a colabora și lucra în echipă.

 

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...