Festivalul-concurs „Episcop Nicolae Ivan”, la a IX-a ediție

de | dec. 7, 2019

Peste 260 de elevi din învățământul preuniversitar, din cuprinsul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, au participat sâmbătă, 7 decembrie 2019, la Festivalul-concurs de colinde, obiceiuri și tradiții populare românești „Episcop Nicolae Ivan”, ediția a IX-a, care a avut loc în sala Cinematografului Mărăști din Cluj-Napoca, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În deschiderea festivalului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a adresat participanților un cuvânt de învățătură și le-a urat mult succes.

Pe scenă au urcat 13 cete de colindători formate din elevi de la școlile primare, gimnaziale și liceale din cele cinci judeţe ale Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului: Bistrița-Năsăud, Cluj-Napoca, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, toți îmbrăcaţi în straie populare. Tinerii au prezentat în faţa publicului şi a juriului de specialitate colinde tradiţionale, diferite obiceiuri şi tradiţii de Crăciun.

Grupurile de colindători, în ordinea intrării în scenă, au fost următoarele: Grupul „Mlădițe” de la Școala Gimnazială Chinteni, județul Cluj, alături de Lenuța Moldovan (cunoscută ca Bunica din Chinteni) – coordonator: prof. Mădălin Gheorghe Trohonel; Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca – coordonator: prof. Uliana Jurcan; Școala Gimnazială din Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud – coordonatori: pr. Simion Buta și prof. Daniel-Vasile Bukșa; Grupul ,,Flori de tradiții” – Școala Gimnazială Nr. 1 Valcău de Jos, județul Sălaj – coordonatori: prof. Monica Ember și pr. Radu Ember; Liceul Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca – coordonatori: prof. Marcela Matei și prof. Maria Suciu; Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul” din Căianu Mic, județul Bistrița-Năsăud – coordonatori: pr. Alexandru Gherghel și prof. Mihaela Retegan; Liceul Teoretic „Pavel Dan” din Câmpia Turzii, județul Cluj – coordonatori: prof. Aurora-Voichița Ceclan, prof. Geanina Osan și prof. Florina Cerces; Liceul Teoretic Negrești-Oaș, județul Satu Mare – coordonatori: prof. Anca Hirta și prof. Marin Grigorean; Școala Gimnazială de la Dealu Negru, județul Cluj – coordonatori: prof. înv. prescolar Mariana Trif și prof. înv. primar Ioana Giurgiu; Grupul „Flori de pe Țibles” de la Școala Gimnazială ,,Ben Corlaciu” Groșii Țibleșului, județul Maramureș – coordonatori: prof. Eugenia Buda, prof. Simona Pop și prof. Dorin-Nicu Pop; Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, județul Bistrița-Năsăud – coordonator: prof. Veronica Filipaș; Școala Gimnazială Cătina, județul Cluj – coordonatori: prof. Daniel Deac și înv. Doina Pălăcean; și  Grupul „Izvoarele Sălăuței” de la Școala Gimnazială Romuli, județul Bistrița-Năsăud – coordonatori: prof. Cornel Antohe, prof. Ioana Ivan și prof. Narcisa Monița.

Juriul, format din membri de specialitate, a fost compus din: Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei – președintele de onoare, pr. dr. Bogdan Ivanov – consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci – directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, dr. Cosmina Timoce Mocanu – etnolog și cercetător științific principal II al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, dr Dan Variu – compozitor și cadru didactic asociat la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, și Sergiu Stanciu – dirijorul secund al Corului Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Moderatorul și gazda manifestării a fost pr. prof. Marian Sidon, inspectorul școlar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Județean Cluj.

În încheierea evenimentului, cei prezenți au asistat la un scurt moment de reconstituire etnografică, intitulat „Aspecte etno-folclorice de pe Valea Sălătrucului”, care se concentrează pe tradiția șezătorilor, dar mai ales pe căutarea ursitului. Momentul a fost pus în scenă de trei eleve de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej. Elevele Albinetz Cezara, Domșa Anda și Galdean Celina, coordonate de prof. Albinetz Cristina și prof. Mureșan Emilia, au obtinut premiul II la etapa națională a concursului „Cultură și civilizație în România”, organizat de Ministerul Educației Naționale.

La final, toate grupurile de colindători au fost felicitate de Părintele Mitropolit Andrei, care le-a oferit tuturor participanților diplome și daruri. Au fost acordate premii, premii speciale și mențiuni, în așa fel încât fiecare grup a primit răsplata și recunoștința muncii și a prestației. Premiile au constat în bani și dulciuri. De asemenea, toți participanții au primit o masă caldă la Cantina „Teologica” din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”.

Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Consiliul Județean Cluj.

Festivalul-concurs de Colinde și obiceiuri de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan“ a fost iniţiat în anul 2011, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la reactivarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Festivalul are scopul principal de a pune în lumină colinde şi obiceiuri tradiţionale româneşti, redând prin ţinuta de concurs viaţa satului de altădată, transmițând bucuria Praznicului Naşterii Domnului.

 

Episcopul Nicolae Ivan, părinte reîntemeietor al eparhiei Clujului

La 83 de ani de la plecarea sa în veșnicie, memoria Episcopului Nicolae Ivan, părintele reîntemeietor al eparhiei Clujului, rămâne încă vie și cunoscută pentru generațiile tinere, mai ales prin instituții precum: Campusul Universitar „Nicolae Ivan” sau Festivalul-concurs „Episcop Nicolae Ivan”.

De numele acestuia se leagă reîntemeierea eparhiei istorice a Vadului, Feleacului și Clujului, o eparhie cu adânci rădăcini pe firul istoriei acestui popor dreptmăritor. De asemenea, este ctitorul celei mai impozante biserici clujene, Catedrala Mitropolitană din centrul municipiului, împreună cu reședința mitropolitană. A construit biserica „Sfântul Nicolae” din oraș, a întemeiat Institutul Teologic, Foaia eparhială și a pus bazele unei mănăstiri a surorilor de caritate, Mănăstirea „Sfânta Elisabeta”.

Mai multe fotografii AICI 

Peste 260 de elevi din învățământul preuniversitar, din cuprinsul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, au…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 7 decembrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...