Festivalul-concurs „Jocul Fecioresc și Bărbătesc din România”, la Cluj-Napoca

de | sept. 22, 2022

Mai multe ansambluri folclorice și jucăuși din toată țara vor lua parte duminică, 25 septembrie 2022, la Cluj-Napoca, la Festivalul-concurs „Jocul Fecioresc (ediția a XXXVI-a) și Bărbătesc (ediția a III-a) din România”. Manifestarea, organizată de Asociația Folclorică „Someșul-Napoca”, în parteneriat cu Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, va debuta la ora 15:00, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din  Cluj-Napoca.

Devenit națiFestivalul-concurs „Jocul Fecioresc și Bărbătesc din România”, la Cluj-Napocaonal, festivalul este destinat formaţiilor tradiționale şi „jucăuşilor” amatori – feciori, tineri căsătoriţi şi în vârstă, de toate etniile conlocuitoare, care se vor întrece în fața unui juriu de specialitate: coregrafi, profesori coregrafi și muzicologi, acompaniați de formații instrumentale tradiționale. Se va nota autenticitatea repertoriului, impresia artistică şi stilul de joc, portul popular şi calitatea acompaniamentului.

Potrivit președintelui Asociaţiei Folclorice „Someşul-Napoca”, dr. Zamfir Dejeu, manifestarea îşi propune să încurajeze promovarea valorilor de patrimoniu imateral UNESCO și continuă „Festivalul Jocului Fecioresc din Transilvania”, un eveniment cu tradiție în județul Cluj.  Amintim că „Jocul  Fecioresc din Transilvania” a fost  înscris în Patrimoniul UNESCO în anul 2015.

Astfel, în Festival vor fi prezente ansambluri și jucăuși din județele Alba, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Olt, Vrancea, Satu Mare și Cluj.

Invitați în festival sunt: Ansamblul folcloric „TRADIȚII – SOMEȘUL NAPOCA” al USAMV Cluj-Napoca, jucăușul Dan Costantea din Cluj-Napoca, câștigător al premiului I la ediția a II-a, și Formația de jocuri tradiționale din Frata, județul Cluj. Întreaga manifestare se va desfășura în prezența invitatului special, dr. Grigore Leșe,  etnomuzicolog, realizator TV, președintele juriului.

Accesul publicului este liber!

FOTO: CJCPCT Cluj

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Vacanța la biblioteca „Octavian Goga” Cluj

Vacanța la biblioteca „Octavian Goga” Cluj

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează în perioada 1 iulie – 30 august 2024 o serie de activități sub genericul Vacanța la bibliotecă, o alternativă pentru copii și adolescenți de...