Festivalul-concurs „Jocul Fecioresc și Bărbătesc din România”, la Cluj-Napoca

de | sept. 22, 2022 | Cultură

Mai multe ansambluri folclorice și jucăuși din toată țara vor lua parte duminică, 25 septembrie 2022, la Cluj-Napoca, la Festivalul-concurs „Jocul Fecioresc (ediția a XXXVI-a) și Bărbătesc (ediția a III-a) din România”. Manifestarea, organizată de Asociația Folclorică „Someșul-Napoca”, în parteneriat cu Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, va debuta la ora 15:00, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din  Cluj-Napoca.

Devenit națiFestivalul-concurs „Jocul Fecioresc și Bărbătesc din România”, la Cluj-Napocaonal, festivalul este destinat formaţiilor tradiționale şi „jucăuşilor” amatori – feciori, tineri căsătoriţi şi în vârstă, de toate etniile conlocuitoare, care se vor întrece în fața unui juriu de specialitate: coregrafi, profesori coregrafi și muzicologi, acompaniați de formații instrumentale tradiționale. Se va nota autenticitatea repertoriului, impresia artistică şi stilul de joc, portul popular şi calitatea acompaniamentului.

Potrivit președintelui Asociaţiei Folclorice „Someşul-Napoca”, dr. Zamfir Dejeu, manifestarea îşi propune să încurajeze promovarea valorilor de patrimoniu imateral UNESCO și continuă „Festivalul Jocului Fecioresc din Transilvania”, un eveniment cu tradiție în județul Cluj.  Amintim că „Jocul  Fecioresc din Transilvania” a fost  înscris în Patrimoniul UNESCO în anul 2015.

Astfel, în Festival vor fi prezente ansambluri și jucăuși din județele Alba, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Olt, Vrancea, Satu Mare și Cluj.

Invitați în festival sunt: Ansamblul folcloric „TRADIȚII – SOMEȘUL NAPOCA” al USAMV Cluj-Napoca, jucăușul Dan Costantea din Cluj-Napoca, câștigător al premiului I la ediția a II-a, și Formația de jocuri tradiționale din Frata, județul Cluj. Întreaga manifestare se va desfășura în prezența invitatului special, dr. Grigore Leșe,  etnomuzicolog, realizator TV, președintele juriului.

Accesul publicului este liber!

FOTO: CJCPCT Cluj

 

Ultimele articole

Mai multe din Cultură
Primele spectacole ale lunii octombrie la Teatrului „Puck”

Primele spectacole ale lunii octombrie la Teatrului „Puck”

Artiștii Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca vor prezenta la finalul săptămânii două spectacole cu magie, aventuri și învățăminte de viață. Este vorba de „Palkó és Panna”/„Palkó si Panna” (sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 11) și de „Croitorașul cel isteț”...

Măiestrie vieneză la Opera Națională din Cluj-Napoca

Măiestrie vieneză la Opera Națională din Cluj-Napoca

Premiera Cavalleria rusticana/Dodici anni dopo de Pietro Mascagni/Mario Menicagli a deschis stagiunea 2022-2023, sâmbătă 24 septembrie. De altfel, întreagul an se anunță plin de evenimente de neuitat, artiști desăvârșiți și opere de excepție. Publicul trebuie doar să...