Festivalul Cultural Miraje, ediția a XIII a, în perioada 2-5 mai 2023, la Cluj-Napoca

de | mai 2, 2023

Asociația Culturală Miraje alături de Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, vor desfășura ediția cu numărul XIII a Festivalului Cultural Miraje, în perioada 2-5 mai 2023, la Cluj-Napoca.

Festivalul este un proiect inclus în Calendarul activităților educative naționale și internaționale, care se desfășoară în România, în anul școlar 2022-2023, fără finanțare din partea Ministerului Educației, poziția 68, Anexa 2 la OME nr. 3612/31.01.2023.

Festivalul este dedicat elevilor cu dizabilități senzoriale și elevilor din școlile de masă care doresc să-și exprime talentele și abilitățile artistice și este organizat de Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, alături de Asociația Culturală Miraje, cu sprijinul Consiliul Local Cluj-Napoca și al Direcției de Asistență Socială și Medicală.

Peste 300 de tineri din 8 județe vor urca pe scena Mirajelor, pentru a cânta, dansa și juca teatru. Pe lângă aceste spectacole, Festivalul Cultural Miraje cuprinde și câteva evenimente speciale: Cafeneaua pe întuneric, Atelierele Miraje, Biblioteca Vie și Concursul de pictură Carte Poștală cu tema Teatrul prin ochii copiilor. Activitățile principale ale proiectului se vor desfășura în perioada 2-5 mai 2023, în diferite locații din Cluj-Napoca, contribuind la sensibilizarea membrilor comunității cu privire la integrarea persoanelor cu dizabilități.

În desfășurarea acestui proiect s-au alăturat Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Asociația Lions Club Genesis Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Departamentul de Psihopedagogie Specială, Biroul pentru Studenți cu Dizabilități, Liceul Teoretic Avram Iancu Cluj-Napoca, Liceul Teoretic ELF, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cafeneaua Coffels, Școala de Teatru Allegria.

Deschiderea Festivalului Cultural Miraje are loc în data de 02 mai, ora 16:00, la Cafeneaua Cofeels, str. Gheorghe Șincai nr.9 cu evenimentul Cafeneaua pe Întuneric, un eveniment dedicat comunității: reprezentanți ai unor instituții partenere ale festivalului, presă, voluntari, clienții obișnuiți ai cafenelei Cofeels care găzduiește acest eveniment. Ne dorim să oferim o experiență senzorială inedită invitaților în a experimenta provocări la care sunt supuse persoanele nevăzătoare, determinând participanţii să se descurce în bezna care la început pare să le taie respirația, dar care după câteva clipe poate deveni „obișnuință”.

Participanții din cadrul Festivalului și membrii comunității sunt așteptați la Atelierele Miraje în dimineața zilei de 3 mai,  între orele 10:00-14:00. Workshopuri de improvizație în teatru, dans și muzică, atelier de modelaj in lut, desfășurate sub coordonarea unor specialiști în domeniu, sunt pe agenda Atelierelor Miraje și sunt găzduite de Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Tot aici vor fi expuse o selecție de  lucrări de la concursul -Carte poștală- Teatrul prin ochii copiilor, lucrări și obiecte de artă realizate, în diferite tehnici plastice, de elevii din cadrul Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca.

Miercuri, 3 mai, și joi, 4 mai 2023, începând cu ora 16:00, aproximativ 300 de elevi de la școli și licee speciale, dar și de la școlile de masă din Cluj-Napoca și din țară: Timișoara, Arad, Tg. Frumos, Buzău, Simeria, Daneș, Bistrița-Năsăud, Beclean, Turda, Gherla, Gilău, vor performa în spectacole concurs de teatru, muzică și dans, pe scena Auditorium Maximum, iar juriul va fi unul avizat pentru cele trei secțiuni ale festivalului.

În fiecare seară de spectacole vor susține concerte invitații speciali: Trupa Step Away, Trupa Height Velocity, Ministar, Angela Nistor, Grigore Sâmboan, Sorina Lăpuște, Carmine Del Duca, Claudia Suciu-Designer și Coregraf.

Seara zilei de 3 mai aduce un eveniment mult așteptat de toți participanții – Cina de socializare – eveniment găzduit de Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, unde participanții din țară si din oraș, de la școlile speciale și școlile de masă socializează și leagă noi prietenii!

Dimineața de joi este dedicată liceenilor și cadrelor didactice de la  Liceul Teoretic ”ELF”,  care vor participa la Labirintul senzorial,  între orele 10:00-14:00. Activitatea, Labirintul senzorial, constă în parcurgerea fizică (legat la ochi) a unui ”labirint” în care participanții vor experimenta senzații deosebite, apelând la celelalte simţuri, conștientizând unele provocări cu care se confruntă zi de zi persoanele cu dizabilități vizuale. Labirintul este organizat pe ateliere specifice percepției fiecărui simț: auditiv, olfactiv, gustativ, tactil-kinestezic, vizual și vestibular. Coordonatori ai ghidajului sunt cadre didactice din cadrul Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca: kinetoterapeut, psihoterapeuți, psihopedagogi și elevi cu dizabilități vizuale.

Evenimentul BiBLiOTECA VIE, aflat la a VI-a ediție, realizat de profesori de la  Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, în colaborare cu Biroul pentru Studenți cu Dizabilități din cadrul  Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, se va desfășura, vineri 5 mai,  în intervalul orar 12:00-14:00. Liceul Teoretic Avram Iancu din Cluj-Napoca va fi gazda, iar Cărțile sunt înlocuite de persoane cu dizabilități care au performat înt-un domeniu și care sunt deschiși să-și împărtășească poveștile și experiențele deosebite confruntate cu prejudecăți și stereotipuri. Biblioteca Vie își propune să stimuleze dialogul între oameni, militând pentru drepturile omului și să atragă atenția asupra diversității.

Pentru ca mesajul Festivalului să ajungă la un număr cât mai mare de persoane, intrarea este liberă la toate evenimentele!

În săptămânile următoare evenimentelor se vor desfășura activități de monitorizare și diseminare a rezultatelor obținute și a impactului proiectului, se vor juriza lucrările de artă plastică de la Concursul de carte poștală-Teatrul prin ochii copiilor. Lucrarea câștigătoare va face parte din identitatea vizuală a ediției viitoare a Festivalului Cultural Miraje.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
TRASEE DEVIATE CU OCAZIA MARATONULUI INTERNATIONAL CLUJ-NAPOCA

TRASEE DEVIATE CU OCAZIA MARATONULUI INTERNATIONAL CLUJ-NAPOCA

Cu ocazia Maratonului International Cluj-Napoca – editia a XIII –a, duminica 14 aprilie 2024 in intervalul orar 05:00 – 15:00, sunt impuse restrictii de circulatie in zona centrala. Liniile de transport in comun afectate vor circula pe trasee deviate, dupa cum...