Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud organizează în acest an, la Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu, festivalul de literatură „Serile de la Casa Colecțiilor”, aflat la prima ediție.
Scriitori bistriţeni se întâlnesc aici pentru lecturi publice, conferințe, dezbateri, lansări de carte, prezentări de reviste, recitaluri de poezie şi muzică, într-un spațiu generos, ce adăpostește comori de carte veche, periodice, manuscrise etc.
Pe parcursul a trei seri, între 7 şi 9 august 2024, începând cu ora 18.00, Casa Colecțiilor devine gazdă generoasă pentru mulți scriitori. Oaspete de onoare va fi și anul acesta poetul, prozatorul, traducătorul și eseistul Aurel Rău, născut în Josenii Bârgăului, în urmă cu nouăzeci și patru de ani, cel care a condus aproape cinci decenii revista de cultură „Steaua”, și care a dat culturii noastre peste patruzeci de titluri originale, dar și numeroase traduceri din marii poeți ai lumii.
La întâlnirea din acest an și-au anunțat participarea mulți scriitori bistrițeni, dintre care îi amintim pe Nicolae Avram, Mircea Gelu Buta, Ioan Cioba, Dorel Cosma, Alin Cordoș, Melania Cuc, David Dorian, Vasile V. Filip, Daniela Fulga, Vasile Găurean, Laura Goia, Menuț Maximinian, Mircea Măluț, Nicolae Grigore Mărășanu, Gheorghe Mizgan, Laura Munteanu, Liviu Ioan Mureșan, Silvia Ionela Mureșan, Corina Negrea, Olimpiu Nușfelean, Alexandru Oltean, Maria Olteanu, Mirela Orban, Călin Pop, Iulia Pațiu, Petru Rai, Laura Roșca, Atila Racz, Mirela Rus, Veronica Știr, Victor Știr, Marilena Toxin, Doina Vamoș, Ileana Urcan, Gelu Vlașin, precum și tinerii creatori de literatură Ioana Nectaria Bălan, Ana Ciobanu, Amalia Levey.
Serile de la Casa Colecțiilor continuă întâlnirile anuale ale scriitorilor bistrițeni desfășurate, mai bine de un deceniu, la Casa Memorială „Andrei Mureșanu”. Noul spațiu al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, adăpostind cărți și manuscrise de valoare ale unor mari personalități ale culturii noastre, a fost gândit de scriitorul Ioan Pintea, directorul instituției, și ca loc de întâlnire a iubitorilor de cultură cu literatura, cu artele plastice, cu muzica.
La maratonul de lecturi publice din acest an sunt invitați iubitorii de literatură și muzică, scriitori consacrați, dar și tineri cu aspirații la arta scrisului. Serile se doresc a fi loc de întâlnire, de sărbătoare, pentru creatori de toate genurile. La finalul festivalului, se vor decerna premii care să răsplătească reușitele pe plan editorial ale scriitorilor invitați.