Festivalul Național Cultural MIRAJE 2024: artă și incluziune

de | mai 13, 2024

Orașul Cluj-Napoca devine gazda unei manifestări culturale extraordinare – Festivalul Național Cultural MIRAJE. Ajuns la cea de-a XIV-a ediție, acest eveniment de marcă aduce în prim-plan talentul și pasiunea tinerilor cu cerințe educative speciale, precum și a elevilor de la școlile de masă din întreaga țară.

Festivalul național cultural MIRAJE, ediţia a XIV-a 2024, este înscris în Calendarele Proiectelor de Educație Extrașcolară Naționale și Internaționale, fără finanțare (CPEENI) 2024, aprobat de Ministerul Educației, nr. 24955/1.02.2024, poziția 24.

Organizat de Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, în colaborare cu Asociația Culturală Miraje și Asociația Lions Club Genesis, alături de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Departamentul de Psihopedagogie Specială și Biroul pentru Studenți cu Dizabilități din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” și Școala de Teatru „Allegria”, festivalul este mai mult decât o simplă manifestare culturală – este un angajament pentru incluziune și diversitate. De asemenea, acest eveniment cu tradiție este cofinanțat de Consiliul Județean Cluj.

Evenimentul are în centrul său trei obiective majore: implicarea activă a elevilor cu dizabilități în viața culturală și comunitatea locală, promovarea și susținerea talentelor acestor tineri, și sensibilizarea publicului față de nevoile și provocările persoanelor cu dizabilități. Aceste obiective sunt îmbrățișate cu entuziasm de organizatori și participanți, deopotrivă.

Pe durata a două săptămâni, festivalul oferă o gamă variată de evenimente și activități menite să inspire și să încânte publicul. Printre acestea se numără spectacole-concurs de teatru, dans și muzică, concursul de pictură Carte poștală cu tema Teatrul prin ochii copiilor, ateliere creative coordonate de specialiști în domeniul artistic, experiențe senzoriale captivante și dialoguri deschise în cadrul manifestării „Biblioteca Vie”, unde poveștile și experiențele de viață ale persoanelor cu dizabilități devin surse de inspirație și înțelepciune.

Unul dintre punctele de atracție ale festivalului este Cafeneaua pe întuneric, un eveniment inedit care invită participanții să exploreze lumea senzorială a persoanelor nevăzătoare. O experiență captivantă și provocatoare, Cafeneaua pe întuneric oferă oportunitatea de a înțelege mai bine realitatea acestor persoane și de a dezvolta empatie și înțelegere.

Atelierele Miraje sunt o altă atracție deosebită a festivalului, oferind participanților posibilitatea de a explora și de a-și exprima creativitatea în domenii, precum: teatrul, dansul și muzica. Sub îndrumarea specialiștilor, participanții sunt încurajați să își dezvolte abilitățile artistice și să își exprime liber imaginația.

În cadrul evenimentului „Labirintul Senzorial”, participanții sunt invitați să experimenteze senzații deosebite și să conștientizeze provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități vizuale. Prin intermediul unor activități practice și interactivitate, acest eveniment își propune să promoveze înțelegerea și empatia față de aceste persoane și să sublinieze importanța incluziunii în societate.

Momentul central al festivalului este reprezentat de spectacolele-concurs de teatru, dans și muzică, unde peste 300 de elevi de la școli și licee speciale, dar și de la școlile de masă din întreaga țară (8 județe) vor urca pe scenă pentru a-și demonstra talentul și pasiunea pentru artă. Cu intrare liberă pentru toți cei interesați, aceste spectacole promit să ofere momente de bucurie și inspirație pentru toți participanții.

În fiecare seară de spectacol, publicul va fi surprins cu momente artistice, oferite de invitați precum: Carmine Del Duca, magicianul Andrei Babici, trupa Minute de Street Dance, trupa de teatru „Allegria” și interpreta de muzică populară Sorina Lăpuște.

Gazdele evenimentului vor fi: Diana Găucă, Sorina Lăpuște și Iustin Anghel.

Programul complet al evenimentelor:

  • 14 mai, 16.00-18.00, Cafeneaua pe întuneric la Restaurant ”Maimuța Plângătoare”, Str. Emil Isac, nr.3 – Intrare liberă!
  • 15 mai, 10.00-13.00, Atelierele Miraje– Workshopuri de improvizație în teatru, dans și muzică, atelier de modelaj în lut, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Str. Memorandumului, nr.21 – Intrare pe bază de invitație!
  • 24 mai, 10.00-13.00, Labirintul senzorial-eveniment dedicat elevilor și cadrelor didactice de la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”
  • 30 mai, 12:00-14:00, Biblioteca Vie- eveniment dedicat elevilor și cadrelor didactice de la Colegiul Ortodox ”Mitropolitul Nicolae Colan”
  • 15 mai – 16 mai, începând cu ora 16.00, Spectacol-concurs de teatru, dans și muzică, Auditorium Maximum, Str. Kogălniceanu, Nr.5 – Intrarea este liberă!

Vă așteptăm cu drag pentru a vă bucura de o experiență culturală de neuitat, la Festivalul Național Cultural MIRAJE 2024!

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură | Arhiva
Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Vineri, 14 iunie 2024, ora 19, Abonament 30 Colegiul Academic Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” Azim Karimov dirijor Valentin Șerban vioară   Édouard Lalo Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră Serghei Rahmaninov Dansurile simfonice, op. 45 Prezent...

Primele spectacole ale lunii iunie la Teatrul de Păpuși „Puck”

Primele spectacole ale lunii iunie la Teatrul de Păpuși „Puck”

Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca îi așteaptă în weekend pe copii, părinți și bunici la spectacolele  „A tornyocska”/„Turnuleţul”, după Sz. J. Marsak, în regia lui Jakab Ildikó (sâmbătă, 8 iunie, de la ora 11) și „Rățușca cea urâtă”, în regia Ibolyei Varga...

Concert vocal-simfonic – dirijor Gabriel Bebeşelea

Concert vocal-simfonic – dirijor Gabriel Bebeşelea

Vineri, 7 iunie 2024, ora 19, Abonament 29 Colegiul Academic Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” Gabriel Bebeșelea dirijor Ruslan Bârlea narator  Cornel Groza dirijorul corului Dan Variu La bulciug Ottorino Respighi Suita baletului Belkis, Regina...