„Va fi multă muzică nouă, cântată în premieră la SoNoRo, și sperăm că prin arhitectura acestei ediții vom construi interioare mai calme și mai bine armonizate.”(maestrul Răzvan Popovici)
Prin tema din acest an, On the Couch, evenimentul ne propune o călătorie în intimitatea emoțiilor umane. Este cunoscut faptul că terapia prin muzică poate fi unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru vindecarea corpului și al sufletului, așa că suntem invitați pe o canapea imaginară, să ascultăm cum muzica se transformă în liniște.
Inspirația pentru tema acestei ediții are rădăcini în Viena – orașul genialilor Mozart, Brahms, Beethoven, Schubert, Zemlinsky, Webern sau Schönberg. Tot acolo, disciplinele psihanalitice au înflorit. Acum știm că atât arta, cât și știința sunt instrumentele care ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine și relațiile noastre cu lumea exterioară. De altfel, motto-ul din acest an a festivalului este:
„Viziunea ta va deveni clară numai atunci când vei putea privi în propria ta inimă. Cine se uită afară, visează; cine se uită înăuntru, se trezește.” (C.G.Yung)
Invitat la Radio Renașterea, directorul festivalului SoNoRo, violistul Răzvan Popovici, ne-a evocat frumusețea muzicii de cameră, mai ales prin liniștea pe care o simți vibrând, pe care o împărtășesc cei ce o cântă și cei care o ascultă. Publicul din Cluj-Napoca are privilegiul de a fi parte a proiectului marelui artistul muzical, aflat la ediția a 18-a. De altfel, platforma culturală SoNoRo include, pe lângă prestigiosul Festivalul SoNoRo despre care am vorbit, și
SoNoRo Conac, care include o serie anuală de concerte estivale găzduite în clădiri de patrimoniu din România, SoNoRo Musikland – un festival anual dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural al Transilvaniei, SoNoRo Interferențe – un program anual de burse pentru tineri muzicieni și SoNoRo Arezzo.