Festivalul „Taragotul de Aur”, în acest sfârșit de săptămână la Cluj-Napoca

de | nov. 14, 2019

Zeci de soliști vocali și instrumentiști din țară și din comunitățile românești din străinătate, cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, participă în perioada 15-17 noiembrie 2019 la Cluj-Napoca, la Festivalul-concurs „Taragotul de Aur”. Aflat la cea de-a III-a ediție, evenimentul va avea loc la Casa de Cultură a Studenților și reprezintă un omagiu adus artistului Dumitru Fărcaș, una dintre cele mai reprezentative personalităţi ale vieţii cultural-artistice clujene şi o emblemă a luptei pentru conservarea şi valorificarea folclorului tradiţional românesc. Ca noutate în cadrul acestei ediții, instrumentiștii vor putea participa și la a treia secțiune a concursului: melodii din repertoriul lui Dumitru Fărcaș. Pe lângă concurs, cei prezenţi se vor putea bucura şi de recitalurile unor artiști de marcă. Printre aceștia se numără: Dinu Iancu Sălăjanu, Dănțăușii din Groși și Dumitru Dobrican, Mariana Anghel, Grupul „Iza”, Dorel Vișan, Baletul Național Moldovenesc „Joc” din  Chișinău, Republica Moldova și Ansamblul „Mărțișorul”. Aceștia vor fi acompaniați de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteș.

În zilele de 15 și 16 noiembrie, de la ora 18:00, va avea loc concursul propriu-zis și recitalurile invitaților, iar duminică, 17 noiembrie, va fi Gala laureaților. Evenimentul din ultima zi va incepe la ora 17:30 cu ceremonia de inaugurare a numelui „Dumitru Fărcaş”, acordat Casei de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca. Tot de duminică, sala de spectacole va purta numele „Laurențiu Hodorog”, cel care a pus bazele Casei de Cultură a Studenților, fiind și primul director al instituției. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, anunță organizatorii.

Festivalul este organizat de Asociația Culturală „Dumitru Fărcaș”, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Casa de Cultură a Studenților și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Primele ediţii ale „Taragotului de Aur” au avut loc la Casa de Cultură a Sudenţilor Cluj-Napoca în 2013 şi 2014.

Taragotistul Dumitru Fărcaş a trecut la cele veșnice pe 7 august 2018 la Cluj-Napoca, în urma unui infarct, și este înmormântat în localitatea natală Groşi, judeţul Maramureş.

Festivalul „Taragotul de Aur”, în acest sfârșit de săptămână la Cluj-Napoca

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
„Noaptea Europeană a Muzeelor”, ediția 2024

„Noaptea Europeană a Muzeelor”, ediția 2024

Aflat la cea de-a 20-cea ediție, cel mai important eveniment nocturn al iubitorilor de cultură și frumos, denumit „Noaptea Europeană a Muzeelor”, are loc în seara zilei de sâmbătă, 18 mai 2024. Ca de fiecare dată, pregătirile specifice crează o forfotă de bun-augur,...