Festivitatea de Absolvire a Școlii Postliceale Sanitare „Christiana” din Cluj-Napoca, Promoția 2019-2022

de | iul. 8, 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat vineri, 8 iulie 2022, la Festivitatea de Absolvire a Școlii Postliceale Sanitare „Christiana” din Cluj-Napoca, Promoția 2019-2022.

Festivitatea a debutat la ora 13:00, în sala de conferințe a hotelului „Victoria”, cu intonarea imnului „Gaudeamus igitur”. Apoi, Părintele Mitropolit Andrei i-a felicitat pe absolvenți și le-a adresat un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a vorbit despre faptele milei trupești, spunându-le că „e mare lucru să-i ajuți pe cei bolnavi”.

„E o faptă mare a avea grijă de cei bolnavi. Tradiția creștină consemnează șapte fapte ale milei trupești: a hrăni pe cei flămânzi, a-i adăpa pe cei însetați, a-i îmbrăca pe cei goi, a-i primi pe cei străini, a-i cerceta pe cei bolnavi – faptă a milei trupești pe care o îmbrățișați dumneavoastră – , a-i vizita pe cei închiși și a-i îngropa pe cei morți. (…) Noi, pe lângă faptul că felicităm școala pentru preocupările pe care le are, vă dorim să aveți un viitor foarte frumos și să aduceți multă mângâiere celor ce au trebuință de sănătate trupească, dar să știți că sănătatea trupească se înzdrăvenește atunci când este sănătos și sufletul. Așa că, pe lângă sănătatea trupească, ce o să le-o dați celor bolnavi, să aveți grijă și de sănătatea lor sufletească, ca întreaga lor persoană să se reconforteze, să se însănătoșească, să dea slavă lui Dumnezeu că au depășit neputința și să vă fie mulțumitori și domniilor voastre”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

 

De asemenea, a luat cuvântul directorul instituției de învățământ, prof. Ana Gorgan, care a apreciat munca și devotamentul celor 72 de elevi de la specializarea Asistent Medical Generalist, care sunt a 27-a generație a Școlii Postliceale Sanitare.

Apoi, absolvenții au rostit jurământul de credinţă al asistenților, a urmat momentul de predare a cheii, când reprezentanții anului III au înmânat cheia colegilor mai mici cu un an, care și-au asumat public responsabilitatea de a contribui, prin rezultatele lor, la menținerea prestigiului școlii. Reprezentantul anului III, Viorel Mihalache, a rememorat momentele frumoase din cei trei ani de studiu, mulțumindu-le tuturor profesorilor care au contribuit la dezvoltarea și formarea lor.

Ceremonia s-a încheiat cu strigarea catalogului şi cu momentul mult aşteptat în care viitorii asistenți medicali au fost declaraţi absolvenţi.

Toți absolvenții școlii postliceale au fost felicitați, iar ÎPS Părinte Andrei le-a dăruit cartea „Familie, copii si tineri”, apărută la Editura Renașterea, în anul 2020, în contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor.

La eveniment au luat parte, pe lângă familiile și cei dragi ai absolvenților, întregul colectiv profesoral, consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Clujului, Liciniu-Iustin Câmpean, și părintele prof. Ovidiu Gavrea, care predă religie în cadrul școlii postliceale.

 

30 de ani de activitate

Școala Postliceală Sanitară „Christiana” din Cluj-Napoca este o unitate privată de învățământ, înființată în anul 1992, la inițiativa Asociației Filantropice Medical-Creștine „Christiana” – filiala Cluj, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului.

Asociaţia Filantropică Medical-Creştină „Christiana” – filiala Cluj a fost printre primele asociaţii înfiinţate de Biserica Ortodoxă Română, în anul 1991, ca filială a Asociaţiei „Christiana” Bucureşti, înființată în anul 1990. Vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania a integrat organizaţia în cadrul Sectorului Social – Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Scopul Asociaţiei este acela de a acorda asistenţă medicală, socială şi spirituală cazurilor sociale, de a acorda, după posibilităţi, ajutoare sub formă de bani, îmbrăcăminte, hrană, medicamente, alte bunuri materiale, asistenţă juridică, consultanţă în diferite domenii, de a contribui la refacerea şi menţinerea echilibrului moral al societăţii.

De asemenea, Asociația „Christiana” inițiază şi dezvoltă diferite programe sociale, medicale şi educaţionale la nivel preşcolar, şcolar, liceal, universitar şi de studii aprofundate postuniversitare de specialitate, conform site-ului Asociației.

Începând cu anul 2005, Asociaţia dezvoltă o nouă direcţie strategică axată pe creşterea accesibilităţii la educaţie şi performanţă şcolară a copiilor. Astfel se înfiinţează  proiectul Meditaţii Şcolare şi Grădiniţa Socială „Acoperămîntul Maicii Domnului”, Turda. Centrul de Servicii Sociale „Acoperământul Maicii Domnului” a luat naştere în iulie 2005, ca şi Centrul de zi pentru copii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani, aflaţi în risc de abandon, şi familiile lor.

În anul 2007, se dezvoltă un nou centru adresat copiilor şi tinerilor cu vârsta cuprinsă între 5 – 16 ani şi anume Centrul Comunitar pentru Tineret. În cadrul centrului sunt organizate activităţi de petrecere a timpului liber menite să formeze şi să dezvolte abilităţi şi deprinderi sociale, civice şi artistice copiilor şi tinerilor.

În anul 2012, s-a înfiinţat Şcoala Gimnazială „Christiana” cu programul „A doua şansă” pentru persoanele care au depăşit cu cel puţin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei şi nu au finalizat clasa a VIII-a, şcoală autorizată de Ministerul Educaţiei şi integrată în sistemul public de învăţământ.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...