Festivitatea de Absolvire, Promoția 2017-2021, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca

de | iun. 4, 2021

La Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a avut loc vineri, 4 iunie 2021, Festivitatea de Absolvire a elevilor claselor a XII-a, Promoţia 2017-2021. Cei 84 de elevi din clasele de teologie și filologie, îmbrăcați în ținută de sărbătoare, au trăit bucuria și emoția bilanțului celor patru ani de liceu. Evenimentul a debutat dimineață, în capela instituției de învățământ teologic, cu oficierea unui Te Deum.

Momentul festiv a avut loc de la ora 09:00, în curtea Seminarului, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care i-a binecuvântat pe toți absolvenții și le-a adresat un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia i-a îndemnat să se facă pildă celorlalți.

 

La festivitate au luat parte, pe lângă familiile și cei dragi ai elevilor absolvenți, întregul colectiv profesoral, reprezentanți ai Centrului Eparhial, ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj și ai Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu.

După intonarea imnului „Gaudeamus igitur”, părintele prof. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului, i-a felicitat pe toți absolvenții și a rostit un gând duhovnicesc.

De asemenea, mesaje de felicitare și apreciere au transmis inspectorul de religie al județului Cluj, pr. prof. Marian Sidon, și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia.

Patru ani de muncă și efort, încununați de succes

Cei mai buni elevi au fost premiați pentru rezultatele obținute la învățătură, prilej cu care diriginții lor i-au felicitat și i-au încurajat să continue să învețe cu aceeași sârguință și în anii de facultate, devenind astfel oameni de bază ai societății.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a oferit șefilor de promoție, atât celui de la profilul teologic – Cristian Alexandru Bal, cât și celui de la profilul filologic – Patricia Sîrb, o excursie în Țara Sfântă. Totodată, domnul Cătălin Bia, nepotul Părintelui Ioan Bunea, i-a oferit șefului de promoție de la Teologie Pastorală, Cristian Alexandru Bal, premiul „Profesor Ioan Bunea”, acordat în fiecare an din partea familiei, în semn de omagiu pentru cel ce a fost un adevărat model pentru elevii seminariști de-a lungul timpului.

Apoi, cei doi șefi de promoție și-au susținut discursurile, în cadrul cărora au rememorat momentele frumoase din cei patru ani de studiu, mulțumindu-le celor care au contribuit la dezvoltarea și formarea lor.

La final, a urmat momentul de predare a cheii, când reprezentanții claselor a XII-a au înmânat cheia colegilor mai mici cu un an, care și-au asumat public responsabilitatea de a contribui, prin rezultatele lor, la menținerea prestigiului școlii.

Evenimentul s-a desfășurat cu respectarea măsurilor igienico-sanitare prevăzute în reglementările aflate în vigoare.

 

În anul școlar 2020-2021, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca au absolvit 84 de elevi, de la profilul teologie pastorală, precum și de la cele două clase de filologie. În următoarea perioadă, ei se vor pregăti pentru a susţine examenul de Bacalaureat, după care se vor înscrie la facultate.

În prezent, Seminarul Teologic funcționează cu un efectiv de de peste 900 elevi, la cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal, în creștere față de anul trecut. Elevii sunt pregătiți de cadre didactice bine educate, competente și dedicate.

Din 2012, prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, școala s-a deschis și spre ciclul primar și gimnazial, întrucât solicitările comunității erau evidente, dar și pentru că se dorea reînvierea celor două școli închise abuziv de comuniști: Liceul de băieți „Simion Ștefan” și Școala de fete „Doamna Stanca”, a spus directorul instituției de învățământ, pr. prof. Liviu Vidican-Manci.

Școala funcționează pe principiul subordonării ierarhice si al ascultării canonice față de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, desfășurându-și activitatea sub supravegherea Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA