Festivitatea de Absolvire, Promoția 2018-2019, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca

de | mai 28, 2019

La Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a avut loc marți, 28 mai 2019, Festivitatea de Absolvire a promoţiei 2018-2019. Cei 73 de elevi din clasele de teologie și filologie, îmbrăcați în ținută de sărbătoare, au trăit bucuria și emoția bilanțului celor patru ani de liceu. Evenimentul a debutat dimineață cu oficierea Sfintei Liturghii în capela instituției de învățământ teologic.

Momentul festiv a avut loc de la ora 10:00, în curtea Seminarului, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care i-a binecuvântat pe toți absolvenții și le-a adresat un cuvânt duhovnicesc.

La festivitate au luat parte, pe lângă familiile și cei dragi ai elevilor absolvenți, întregul colectiv profesoral, reprezentanți ai Centrului Eparhial, ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj și ai Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu.

După intonarea imnului „Gaudeamus igitur”, părintele Liviu-Vidican Manci, directorul Seminarului a rostit un gând duhovnicesc și i-a felicitat pe toți absolvenții.

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, inspectorul de religie al județului Cluj, pr. prof. Marian Sidon, a transmis un mesaj de felicitare și apreciere.

Mesajul decanului Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, a fost transmis de prodecanul facultății, pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea, care în perioada 2009-2012 a fost directorul Seminarului.

Apoi, a urmat momentul de predare a cheii, când reprezentanții claselor a XII-a au înmânat cheia colegilor mai mici cu un an, care și-au asumat public responsabilitatea de a  contribui, prin rezultatele lor, la menținerea prestigiului școlii.

Patru ani de muncă și efort, încununați de succes

Cei mai buni elevi au fost premiați pentru rezultatele obținute la învățătură și la concursurile și olimpiadele la care au participat în acest ultim an de școală, prilej cu care diriginții i-au felicitat și i-au încurajat să continue să învețe cu aceeași sârguință și în anii de facultate, devenind astfel oameni de bază ai societății. Clasele au fost conduse în această perioadă de profesorii diriginți: pr. prof. dr. Ciprian Cherecheș, arhid. prof. dr. Daniel Mocanu și  prof. Maria Bob, care au meritul deosebit de a-și fi adus clasele până la ceasul festiv.

De asemenea, domnul Cătălin Bia, nepotul Părintelui Ioan Bunea, i-a oferit elevului Liviu Claudiu Agrijan, șeful de promoție al clasei a XII-a A, profilul teologic, premiul „Profesor Ioan Bunea”, oferit în fiecare an din partea familiei, în semn de omagiu pentru cel ce a fost un adevărat model pentru elevii seminariști de-a lungul timpului. Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a oferit șefilor de promoție, atât celui de la profilul teologic – Liviu Claudiu Agrijan, cât și celui de la profilul filologic – Radu Ionescu, o excursie în Țara Sfântă, amândoi terminând cu media 10.

La final, au urmat discursurile șefilor de promoție care au rememorat momentele frumoase din cei patru ani de studiu, neuitând să le mulțumească celor care au contribuit la dezvoltarea și formarea lor.

În anul școlar 2018-2019 la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca au absolvit 73 de elevi, de la profilul teologie pastorală, precum și de la cele două clase de filologie. În următoarea perioadă, ei se vor pregăti pentru a susţine examenul de bacalaureat, după care se vor înscrie la facultate.

În prezent, Seminarul Teologic funcționează cu un număr de 833 de elevi, la cele trei cicluri de învățământ, pregătiți de cadre didactice bine educate, competente și dedicate pentru o educație integrală a elevilor.

Seminarul Teologic clujean este condus de pr. prof. dr. Liviu Vidican-Manci din toamna anului 2012 până în prezent.

Școala funcționează pe principiul subordonării ierarhice si al ascultării canonice față de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, desfășurându-și activitatea sub supravegherea Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

 

Mai multe fotografii găsiți AICI 

La Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a avut loc marți, 28 mai 2019, Festivitatea de Absolvire a promoţiei…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Marţi, 28 mai 2019

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...