Festivitatea de Absolvire, Promoția 2019-2023, la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca

de | mai 24, 2023

Miercuri, 24 mai 2023, la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca a avut loc festivitatea de absolvire a elevilor claselor a XII-a, promoţia 2019-2023. Cei 77 de elevi absolvenți din clasele de teologie pastorală, sțiințe ale naturii și filologie au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate în cei patru ani de studiu, trăind totodată bucuria și emoția bilanțului acestei perioade.

Momentul festiv a avut loc de la ora 9:30, la Cinematograful „Florin Piersic” din Cluj-Napoca, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care i-a binecuvântat pe absolvenți și le-a adresat un cuvânt de învățătură. Ierarhul i-a îndemnat să fie modele pentru cei din jur și să se facă pildă celorlalți „prin purtarea, cuvântul, dragostea, curăția și credința lor”, pornind de la cuvântul Sfântului Apostol Pavel adresat ucenicului Timotei: „Nimeni să nu dispreţuiască tinereţile tale, ci fă-te pildă credincioşilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa, cu curăţia” (I Timotei, 4, 12).

 

Pe lângă familiile și cei dragi ai elevilor absolvenți, la festivitate au luat parte colectivul profesoral, precum și reprezentanți ai Centrului Eparhial, ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și ai autorităților locale.

După intonarea imnului „Gaudeamus igitur”, părintele prof. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul colegiului, i-a felicitat pe toți absolvenții și le-a transmis sfaturi și îndemnuri duhovnicești pentru următoarea etapă a vieții lor.

De asemenea, inspectorul de religie al județului Cluj, pr. prof. Marian Sidon, a transmis mesajul de felicitare al inspectorului școlar general al ISJ Cluj, prof. Marinela Marc, iar directorul Serviciului public pentru administrare obiective culturale, Cristian Manolachi, a transmis mesajul primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Excelența în educație

Cei mai buni elevi au fost premiați pentru rezultatele obținute la învățătură și la concursurile și olimpiadele la care au participat în acest ultim an de școală. Cu acest prilej, diriginții lor i-au felicitat și le-au oferit diplome și cărți, încurajându-i să continue să învețe cu aceeași sârguință și în anii de facultate, devenind astfel oameni de bază ai societății. Clasele au fost conduse în această perioadă de profesorii diriginți: pr. prof. dr. Ionuț Chira (XII A – Teologie Pastorală), prof. Cornelius Silaghi (XII B – Științe ale naturii) și pr. prof. dr. Ciprian Cherecheș (XII C – Filologie), duhovnic fiind arhim. prof. Samuel Cristea.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit șefilor de promoție: Adrian-Gheorghe Man – profilul Teologie Pastorală și Andreea-Maria Bătinaș – profilul Filologie, o excursie în Țara Sfântă. Totodată, șeful de promoție de la Teologie Pastorală a primit Premiul „Părintele Profesor Ioan Bunea”, acordat în fiecare an din partea familiei vrednicului de pomenire preot Ioan Bunea, în semn de omagiu pentru cel ce a fost de-a lungul timpului un adevărat model pentru elevi.

Apoi, șefii de promoție au susținut discursul festiv, în cadrul căruia au rememorat momentele frumoase din cei patru ani de studiu, totodată mulțumindu-le profesorilor și celor care au contribuit la dezvoltarea și formarea lor.

Festivitatea s-a încheiat cu momentul de predare a cheii, când reprezentanții claselor a XII-a au înmânat cheia colegilor mai mici cu un an, care și-au asumat public responsabilitatea de a contribui, prin rezultatele lor, la menținerea prestigiului școlii.

În anul școlar 2022-2023, la Colegiul Ortodox din Cluj-Napoca au absolvit 77 de elevi, de la cele trei profile existente: teologie pastorală, științe ale naturii și filologie. În următoarea perioadă, ei se vor pregăti pentru a susţine examenul de Bacalaureat, după care se vor înscrie la facultate.

 

71 de ani de învățământ teologic ortodox preuniversitar

Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” îi desfășoară neîntrerupt activitatea din anul 1952, din momentul desființării abuzive de către regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Roman din Cluj, care a funcționat în perioada 1924-1952.

Din anul 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, școala s-a deschis și spre ciclul primar și gimnazial, întrucât solicitările comunității erau evidente, dar și pentru că se dorea reînvierea celor două școli închise abuziv de comuniști: Liceul Ortodox „Mitropolitul Simion Ștefan” și Liceul Ortodox „Doamna Stanca”. Mitropolitul Nicolae Colan a fost cel care în 1944 a pus bazele primului liceu confesional, Liceul Ortodox de băieți „Mitropolitul Simion Ștefan”, iar în 1946 a deschis porțile și Liceului Ortodox de fete „Doamna Stanca”.

Din luna august 2021, fostul Seminar Teologic Ortodox a dobândit titulatura de Colegiu Ortodox, prin Ordinul Ministerului Educației 4593/05.08.2021, și tot de atunci a fost ales ca patron spiritual Mitropolitul Nicolae Colan (1893-1967), cel căruia i se datorează începuturile învățământului preuniversitar la Cluj-Napoca.

Anul școlar 2022-2023 a început cu un efectiv de 982 elevi, la cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal, în creștere față de anul trecut.

Elevii din ciclul primar își desfășoară activitatea la sediul situat pe strada Avram Iancu, nr. 6; cei din ciclul gimnazial în clădirea de pe strada Meseriilor, nr. 20, unde există și o capelă cu hramul „Sfânta Ecaterina”, unde elevii participă frecvent la programul de rugăciune; iar cei din ciclul liceal învață la sediul central, situat în Piața Avram Iancu, nr. 18, unde se află capela cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, amenajată între anii 1977-1987, sfințită la data de 30 ianuarie 1992 și resfințită la data de 25 noiembrie 2021, de Mitropolitul Andrei și Episcopul-vicar Benedict.

Din toamna anului 2012 până în prezent, instituția de învățământ teologic este condusă de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, care este și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, precum și inspector eparhial pentru catehizarea parohială, ocupându-se de organizarea și supravegherea activităților catehetice din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Școala funcționează pe principiul subordonării ierarhice si al ascultării canonice față de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, desfășurându-și activitatea sub supravegherea Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA