Festivitatea de Absolvire, Promoția 2019, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | iun. 26, 2019

Marți, 25 iunie, Promoția 2019 a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a absolvit cursurile în mod festiv.

Manifestările au debutat la ora 9:00, în Paraclisul Faculății de Teologie Ortodoxă, din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, cu participarea absolvenților la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă a participat și Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Dupa citirea Evangheliei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Misiune rodnică și mărturisitoare”.

Răspunsurile liturgice au fost date de studenții absolvenți, dirijați de arhid. asist. univ. dr. Daniel Mocanu.

În calitate de gazdă, părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății, a felicitat studenții și a mulțumit Ierarhului pentru prezență și pentru purtarea de grijă față de instituția de învățământ.

La final, Părintele Mitropolit Andrei le-a dăruit studenților si cadrelor didactice cartea „Veșnicia s-a născut la sat”, apărută în contextul Anului omagial al satului românesc.

Cursul festiv

Manifestările au continuat, în după-amiaza aceleiași zile, de la ora 16:00, în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai, cu Festivitatea de Absolvire.

Alături de familie și cei dragi ai absolvenților, au fost prezente cadrele didactice ale Facultății de Teologie, reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai, precum și din partea Centrului Eparhial.

Din prezidiu au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie, pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea, prodecanul instituției de învățământ, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, directorul de departament al Facultății și pr. lect. univ. dr. Adrian Podaru, îndrumătorul de an al specializării Teologie Pastorală.

În cadrul evenimentului, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu, a oferit celor prezenți un dar muzical.

Cursul festiv a fost susținut de pr. lect. univ. dr. Adrian Podaru, îndrumătorul de an al specializării Teologie Pastorală, care le-a vorbit studenților despre cum trebuie să fie un adevărat păstor de suflete pentru a fi credibil într-o societate care se secularizează tot mai mult.

În cadrul festivității au fost evidențiați studenții din grupul de voluntari al facultății, coordonat de dr. Teodora-Ilinca Mureșanu.

A urmat discursul șefului de promoție, Lazăr Alexandru, de la specializarea Teologie Pastorală.

Mai apoi, studenţii au mulţumit tuturor profesorilor pentru purtarea de grijă din timpul studenţiei, după care au înmânat cheia colegilor mai mici.

Ceremonia s-a încheiat cu strigarea catalogului şi cu momentul mult aşteptat în care studenţii au fost declaraţi absolvenţi.

Anul acesta au absolvit 190 de studenți: 111 de la cele patru specializări de la nivel licență și 79 de la cele 6 specializari de la nivel master.

Istoricul instituției de învățământ teologic 

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan.

După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952-1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj reînființat în 1990 a fost integrat în Universitatea „Babeş-Bolyai” primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

Astăzi, Facultatea oferă 4 specializări la nivel licență: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă sacră; 6 specializări la nivel master: Doctrină şi hermeneutică, Pastoraţie şi duhovnicie, Ortodoxie românească şi viaţă liturgică, Artă Sacră, Bioetica – Morală, Etică şi Deontologie, Consiliere pastorală şi asistenţă psiho-socială; 10 specializări la nivel doctorat: Spiritualitate ortodoxă, Muzică bisericească și Ritual, Teologia Vechiului Testament, cu elemente de arheologie biblică și limbă ebraică, Istoria Bisericii Ortodoxe Române cu noțiuni de paleografie, Misiologie și ecumenism, Istorie bisericească universală, Studiul biblic și exegetic al Noului Testament, Morală creștină, Teologie Pastorală.

Mai multe fotografii AICI 

Marți, 25 iunie, Promoția 2019 a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a absolvit cursurile în mod…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Marţi, 25 iunie 2019

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...